Branche øjner muligheder efter milliardsalg af biogaskoncern: "Vi er i høj kurs"

Salget af biogasselskabet Nature Energy vidner om stor international opmærksomhed, som øger værdisætningen af danske anlæg. Den øgede efterspørgsel er interessant for branchen, mener biogasformand.
Værdien af danske biogasanlæg er steget inden for det seneste år, siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark. Salget af Nature Energy tydeliggør, hvor eftertragtet et produkt biogas er blevet, mener han. | Foto: Foto: Gorm Branderup
Værdien af danske biogasanlæg er steget inden for det seneste år, siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark. Salget af Nature Energy tydeliggør, hvor eftertragtet et produkt biogas er blevet, mener han. | Foto: Foto: Gorm Branderup

Det danske biogasselskab Nature Energy kunne mandag aften offentliggøre, at det var blevet solgt til oliegiganten Shell.

Salget er en blåstempling af biogasproduktionen, der samtidig understreger Danmarks førende rolle, mener Henrik Høegh, formand for brancheforeningen Biogas Danmark.

”Det er et udtryk for, at branchen er i høj kurs, og at der er stor international opmærksomhed på den danske biogasproduktion,” siger han.

Biogasselskabet er blevet solgt til 14,3 mia. kroner, hvilket illustrerer, at interessen for biogas som grøn energikilde er taget til med stor styrke efter Ruslands invasion af Ukraine.

”Det er et stort beløb, fordi biogas er blevet en eftertragtet vare efter krigen i Ukraine og de sprængte gasrør. Det har skærpet fokus på branchen og især Danmark, hvor vi er langt fremme med produktionen. Derfor er det ikke et uheldigt tidspunkt for sælger,” siger Henrik Høegh.

Spekulationer om et opkøb af det danske selskab har længe cirkuleret. AgriWatch kunne i marts fortælle, at Nature Energy havde allieret sig med et amerikansk finanshus som finansiel rådgiver for at teste interessen blandt potentielle investorer.

Bestyrelsesformanden i Nature Energy, Jesper Lok, afviste i januar, at der var konkrete forhandlinger om et salg af koncernen, som har hovedkontor i Odense. Siden har der været stille om eventuelle købere.

Stort biogasselskab hyrer amerikansk storbank i salgsproces

At koncernen nu er solgt for et milliardbeløb kan smitte af på andre danske biogasselskaber, vurderer Henrik Høegh. Netop fordi det forstærker interessen for den grønne energiform og retter blikkene yderligere mod Danmark.

”Værdisætningen for biogasanlæggene er steget, og det er selvfølgelig interessant for os som branche. Det kan vi også se i og med, at der det sidste halve år er blevet købt og solgt flere anlæg til en pæn værdi,” siger han.

Biogasinvestor skruer op for tempoet med tredje opkøb i år

Gået stærkt

Salget af Nature Energy er samtidig godt for dansk landbrug, mener Jørgen Tørnæs, formand for Landbrugets Biomasseleverandører (LBBL).

”Det er fantastisk, at der er kommet fokus på, at landbruget er en værdifuld medspiller i den grønne omstilling. Det er spændende, at gamle olieselskaber kan se, at grøn energi er vejen frem,” siger han.

Handlen kan synliggøre, at landbruget har fat i fremtiden, mener formanden.

”Det kan vise, at landbruget er en del af løsningen. Den store interesse for danske biogasselskaber tydeliggør, at der er flere, som ser værdi og muligheder i biogas. Det vidner det seneste års handler om,” siger han.

Nature Energy har været gennem en voldsom udvikling på relativt kort tid og har fået bygget sig op til at kunne blive solgt for et tocifret milliardbeløb, hvilket tydeliggør at man har ramt rigtigt med satsningen, mener Jørgen Tørnæs.

”Man må bare sige, at det er gået stærkt. De sidste tre-fem år, er det virkelig gået stærkt for Nature Energy og branchen i det hele taget, som har været gennem en fantastisk udvikling,” konstaterer han.

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Nature Energy er et af de førende biogasselskaber herhjemme. Selskabet ejer og driver 14 biogasanlæg i industriel skala og har omkring 30 tilsvarende anlæg i pipeline i Europa og Nordamerika.

Ifølge Ole Hvelplund, der er adm. direktør i Nature Energy, er der potentiale for 2.000-3.000 biogasanlæg i henholdsvis Europa og Nordamerika, mens potentialet i Asien er hele 7.000 anlæg.

Alene EU har eksempelvis en ambition om at tidoble sin mængde af grøn gas i gasnettet frem mod 2030. En gunstig mulighed for Nature Energy med Shell som ejer, pointerer topchefen over for Finans.

”Vores målsætning er at forblive det største biogasselskab. Så vi skal jo ud og tage hovedparten af det globale potentiale,” siger han til mediet i forbindelse med salget.

Størstedelen af dansk biogas ender i udlandet: 10 nedslag i ny rapport

Stor biogas-fond mærker interesse fra flere verdensdele

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også