Biogas-branchen kommer med to ønsker til en ny regering

Virksomheder skal kunne få refunderet CO2-afgift ved brug af biogas, der leveres via nettet, mener formand for Biogas Danmark. Få rammeændringer kan samtidig hurtigt gøre det attraktivt for investorer, siger Henrik Høegh.
En række barrierer for udbygning af biogasproduktionen bør fjernes af en ny regering, mener formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh.
En række barrierer for udbygning af biogasproduktionen bør fjernes af en ny regering, mener formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh.

Først og fremmest bør den kommende regering fremrykke udbuddene af ny biogasproduktion.

Det mener Henrik Høegh, der er formand for Biogas Danmark i en kommentar til det netop overståede folketingsvalg.

Som det ser ud lige nu, er udbuddene fordelt hen over årene frem mod 2030, men det giver ikke mening midt i en europæisk energikrise, udtaler formanden.

”Fremrykning af udbuddene er den hurtigste vej til at give investorerne sikkerhed for deres langsigtede investeringer. Det vil kickstarte udbygningen og samtidig spare staten penge, for de høje markedspriser på gas betyder, at der ikke udbetales støtte de første år af udbudsperioderne,” forklarer Henrik Høegh.

Biogas-branchen har lige nu kapacitet til at udbygge biogasproduktionen. Hvis en kommende regering vælger at hæve målene i klimaloven til 80 procent frem for 70 procent i 2030, mener formanden, at branchen kan hjælpe med de mål.

Socialdemokratiet åbner for at hæve mål i klimaloven

Muligheden for at hæve målsætningen kommer fra den nu tidligere regerings tre støttepartier, SF, Enhedslisten og Radikale, der alle ønsker at hæve målet til 80 procent.

Det afviste statsminister Mette Frederiksen ikke, men åbnede netop muligheden for at drøfte det kort tid inden valget.

For det andet bør der leveres en indsats for at fjerne en række barrierer for udbygning af biogasproduktionen, pointerer Henrik Høegh.

Det gælder både omstilling af gasinfrastrukturen og kommunerne, der ifølge foreningen er langsomme til at behandle ansøgninger om tilladelse til at øge biogasproduktionen.

”På lidt længere sigt ønsker vi desuden at ændre rammevilkårene, så det bliver attraktivt for markedet at købe ustøttet biogas – blandt andet ved at sikre, at virksomheder kan opnå CO2-afgiftsrefusion for biogas, der leveres via gasnettet,” siger han.

I forhold til diskussionen om en CO2-afgift i landbruget håber Biogas Danmark, at politikerne har øje for biogassens gevinster i forhold til at reducere drivhusgasreduktioner - også når solen ikke skinner eller vinden blæser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også