Nyt netværk skal skubbe på udrulningen af pyrolyse-projekter

Flere barrierer skal fjernes for at sikre, at der kommer fart på udrulning af pyrolyse-projekter i Danmark. Et nyt netværk bestående af en række prominente virksomheder samler sig nu for at skubbe til politikerne.
L&F’s klimadirektør, Niels Peter Nørring. | Foto: Christian Lykking/ERH
L&F’s klimadirektør, Niels Peter Nørring. | Foto: Christian Lykking/ERH

Et nyt netværk er opstået med det formål at få sat flere og større pyrolyse-projekter i gang.

Netværket, der består af Stiesdal Skyclean, Frichs Pyrolysis, Aquagreen, Dall Energy og Landbrug & Fødevarer, har udpeget en række bremseklodser, de mener, bør fjernes for at sikre storskala-implementering af pyrolyseteknologien.

Det gælder blandt andet udmøntningen af puljen til negative emissioner fra finansloven 2022. Den bør indrettes, så den tager højde for langsigtet kulstoflagring og klimaeffekt - og ikke snævert fokuserer på 2025-klimaregnskabet, lyder det i et notat fra første møde.

Derudover nævner virksomhederne, at der kommer klare regler for udbringning af biokul på arealer, og at pyrolyse bliver ligestillet med andre teknologier til produktion af grønne gasser.

Stiesdal støvsuger over halvdelen af efterstræbt pyrolysepulje

Virksomhederne tripper for at få lov til at udbrede teknologien, der kan lagre CO2 og dermed rykke på de klimamål, landbruget skal efterleve, lyder det fra klimadirektør i L&F, Niels Peter Nørring.

”Hvis vi mener den grønne omstilling alvorligt, er en større implementering af pyrolyseteknologien afgørende. I den danske fødevareklynge knokler vi for at bidrage til vores nationale klimaambitioner, og i 23 eller 24 skal landbrugsaftalen genbesøges, derfor er de bydende nødvendigt, at man fra politisk og fra myndighedernes side er villig til at fjerne eksisterende barrierer for anvendelse af pyrolyseteknologien,” udtaler han i notat fra mødet.

Netværket opfordrer desuden til, at der bliver nedsat en taskforce med deltagelse af Klima-Energi, og Forsyningsministeriet, Fødevareministeriet, Miljøministeriet og KL med det mandat at håndtere barrierne.

Adm. direktør i Stiesdal Skyclean, Peder Riis Nickelsen, der er med i netværksgruppen, mener, det bliver mere og mere presserende at løse de bremseklodser, som lige nu bremser udbredelsen.

”Pyrolyse og biokul har politisk bevågenhed i kraft af sit store potentiale, som vi arbejder fokuseret på at virkeliggøre. Vi ønsker sammen med kollegaer i branchen at rydde barrierer af vejen for en hurtig implementering og dermed sikre udnyttelse af vores lokale biomasseressource til såvel kulstoflagring som fossilfri energiproduktion,” udtaler han.

Pyrolyseselskab efter missede støttemillioner: ”Vi kører bare på”

Tre projekter sætter sig på knap 200 millioner i pyrolysepulje

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også