AgriWatch

Danmark ønsker EU-regler for at undgå lidende liggehøns

Størstedelen af æglæggende høns har brud på brystbenet. Minister vil problemet til livs med nye EU-regler.

Foto: Annika Byrde

Det skal være muligt at købe æg i Danmark og resten af EU, uden at det er forbundet med lidende høns.

Sådan lyder budskabet fra minister for landbrug, fødevarer og fiskeri Rasmus Prehn (S) ved et ministermøde i Bruxelles. Her har han rejst problemstillingen om, at mange æglæggende høns har brud på brystbenet.

Han har ved mødet med sine EU-ministerkolleger opfordret til, at der kommer fælles EU-regler og en europæisk undersøgelse af fænomenet.

"Jeg lægger op til, at vi skriver ind i vores dyrevelfærdsregler i EU, at avlsprogrammerne -altså der hvor man fremelsker en bestemt type dyr -også skal have en klar linje i forhold til dyrevelfærd."

"Der er noget, der tyder på, at man simpelthen har jagtet det at få en mindre høne, der lægger større æg ud fra økonomiske og klimamæssige hensyn. Men man er gået for langt. Derfor skal der være regler, der siger, at det ikke må gå ud over dyrevelfærden," siger Rasmus Prehn.

Både initiativet om fælles EU-regler og en større undersøgelse er der opbakning til fra de øvrige EUlande, fortæller ministeren.

I september viste forskning fra Københavns Universitet, at langt størstedelen af æglæggende høns i Danmark går rundt med brud på brystbenet.

Bruddet sker efter alt at dømme, fordi hønsenes krop bliver presset til bristepunktet af " uforholdsmæssigt" store æg, når de skal ud.

Forskerne fandt frem til, at 85 procent af danske æglæggende høns har brud på brystbenet.

Og problemet findes ikke kun i Danmark. Derfor er der brug for europæiske tiltag for at komme det til livs, mener Rasmus Prehn.

Det kan imidlertid have lange udsigter, før hønsene igen kan lægge æg uden brud.

Første skridt er at sende et signal til de to store europæiske producenter, som avler liggehøns. Avlerne er fra henholdsvis Frankrig og Tyskland.

"Så begynder de måske at lave om i deres avlsprogrammer allerede nu. Men går de i gang nu, og det er det bedste scenarie, så tager det op til nogle år, før man har en høne, der ikke har det her problem."

"Det er selvfølgelig trist og ulykkeligt. Men det er nok det mest realistiske."

Det siger sig selv, at eftersom det er et avlsprogram, hvor der skal fødes nogle nye liggehøns med nye gener så at sige, så tager det noget tid, siger Rasmus Prehn.

Bruddene ses i alle produktionsformer.

Uanset om hønsene er i bure, eller de er økologiske, skrabeeller frilandshøns.

Danske Æg: Nye tiltag mod knoglebrud kan føre til andre velfærdsproblemer hos høns

Landbrugsministeren efterspørger løsning på knoglebrud hos høns

EU-lande klar til omfattende revidering af dyrevelfærd: Kan give nye pladskrav til svin 

Mere fra AgriWatch

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede landbrugsvirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch