Forskeres "metanrenser" kan nedbringe udledninger fra mælk og kød

Metanrenseren kan, hvis den f.eks. kobles på ventilationssystemet i en stald, fjerne op mod 88 pct. af metanindholdet i luften. 
Forskningen er udført af professor Matthew S. Johnson, Ph.d. Hugo Russell og MSc. Morten Krogsbøll. | Foto: Foto: Michael Skov Jensen, SCIENCE/KU.
Forskningen er udført af professor Matthew S. Johnson, Ph.d. Hugo Russell og MSc. Morten Krogsbøll. | Foto: Foto: Michael Skov Jensen, SCIENCE/KU.

En såkaldt ”metanrenser” skal være med til at fjerne den klimaskadelige gas fra luften ved brug af UV-lys og klor. Et studie viser, at reaktoren har potentiale i både stalden, på biogasanlæg og hos spildevandsanlæg. 

Det skriver Københavns Universitets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet i en pressemeddelelse. 

”En stor del af vores udledninger af metan kommer fra millioner af lav-koncentrations kilder som stalde med køer eller grise. Metanen derfra har i praksis været umulig at opkoncentrere eller fjerne. Men vores nye resultat beviser, at det godt kan lade sig gøre i den reaktor, vi har bygget,” udtaler professor i atmosfærisk kemi, Matthew Stanley Johnson, som har ledet studiet, der netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research Letters. 

Metanrenseren kan, i teorien, kobles til et udluftningssystem på en stald og dermed rense luften for metan. I forbindelse med studiet har forskerne konkluderet, at en stor mængde metan siver ud fra netop husdyrstalde. 

”Landbrug med animalsk produktion er i dag højteknologiske faciliteter, som i forvejen renser luften for ammoniak. Derfor er det en oplagt løsning at fjerne metanen igennem den eksisterende luftrensning,” udtaler Matthew Stanley Johnson.

Det samme gør sig gældende for biogasanlæg og rensning af spildevand, som efter kvægproduktion er nogle af de største menneskeskabte kilder til metanudledning herhjemme. Flere forsøg er på tegnebrættet hos forskerne, der bl.a. nu er ved at få leveret en større udgave af reaktoren til flere test. 

Kan fjerne op mod 88 pct. af metan i luften

Metan kan forbrændes, hvis koncentrationen i luften er højere end fire pct., men det er kun i sjældne tilfælde, at koncentrationen er så høj. Derfor er forbrændingen ikke en løsning mange steder. Men med den reaktor forskerne har bygget og som fysisk er en aflang metalkasse, kan en kædereaktion af kemiske forbindelser nedbryde metanen og fjerne ”en stor del” af den fra luften.

”I det videnskabelige studie har vi bevist, at vores reaktor kan rense 58 pct. af metanen ud af luften. Men siden vi indsendte studiet, har vi forbedret vores resultater i laboratoriet, så reaktoren nu ligger på 88 pct.,” udtaler Matthew Stanley Johnson.

Klor spiller her en afgørende rolle i at fjerne metan hurtigere end tidligere. Metan nedbrydes naturligt over en periode på 10-12 år, men med reaktoren kan den nedbrydning sættes op i tempo. 

”Metan nedbrydes med sneglefart, fordi gassen ikke er glad for at reagerer med andre ting i atmosfæren. Men vi har opdaget, at vi ved hjælp af lys og klor kan sætte gang i en reaktion og nedbryde metanen omkring 100 mio. gange hurtigere end ude i naturen,” udtaler Matthew Stanley Johnson.

Metan er, ifølge FN’s klimapanel IPCC, op til 85 gange kraftigere end CO2. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også