Statslig investor ser flere udfordringer med finansiering for visse virksomheder

PENGEMÆNDENES PERSPEKTIV: Hos Eifo ser man en udfordring for producerende virksomheder i det nuværende økonomiske klima. De etablerede virksomheder kan spille en rolle i at hjælpe nye i gang. 
Sara Sande er investeringschef med ansvar for agrifood- og energidivisionen under Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo). | Foto: Pr/eifo
Sara Sande er investeringschef med ansvar for agrifood- og energidivisionen under Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo). | Foto: Pr/eifo

Selvom investeringsaktiviteten på tværs af sektorer har været udfordret siden krigen i Ukraine brød ud, og inflationen samt renterne i store dele af verden begyndte at stige, er der stadig medvind til virksomheder, der kan bidrage til den grønne omstilling. 

Det fortæller Sara Sande, der er investeringschef med ansvar for agrifood- og energidivisionen under Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo). Fonden er resultatet af en fusion mellem statsorganerne Danmarks Eksportkredit, Den Grønne Investeringsfond og Vækstfonden, som trådte i kraft tidligere i år. 

Der er dog nogle virksomheder, der for tiden har lettere ved det. Det er ifølge Sara Sande de såkaldte light asset virksomheder — altså virksomheder, som f.eks. ikke har et stort kapitalbehov til produktionsanlæg og fabrikker. 

”Der er overordnet set to typer af virksomhedscases, og min oplevelse er, at virksomhederne med et mindre kapitalbehov har langt nemmere ved at få investeringer lige nu, hvor mere kapitaltunge virksomheder i højere grad kæmper om den risikovillige kapital i markedet,” siger hun. 

Øgede forventninger i takt med rentestigninger

 

Sara Sande fortæller, at det hænger sammen med den højere risiko, der typisk er forbundet med at investere tidligt ind i kapitaltunge virksomheder, der har brug for både tid og penge til f.eks. at opføre fabrikker eller produktionsanlæg. 

”I takt med, at renten stiger, så er det klart, at investeringen skal kunne levere et afkast, som kan følge med. Det betyder også, at risikopræmien stiger, hvis der er lange udsigter til, at en virksomhed får sin produktion i gang, og at produkterne kommer på markedet,” forklarer hun. 

Er det en særlig udfordring for landbrugssektoren, hvor der er mange produktionsvirksomheder?

”I den type cases, hvor der skal produceres noget på anlæg, så skal de jo først finansieres og bygges, inden virksomheden kan rulle sine produkter ud. Det vil sige, at der typisk skal mere kapital til, end det er tilfældet med klassiske tech venture-cases. Dette var et mindre problem for 18 måneder siden, da renten var i nul, men nu har det stor indflydelse på de fundamentale dele af kapitaltunge selskaber. Det gælder især inden for den grønne omstilling, hvor der ofte er et større behov for kapital, hvad end det så er landbrug, fødevareproduktion eller energi,” svarer Sara Sande. 

Det er dog ikke umuligt for virksomheder i sektoren at rejse midler, og der er flere eksempler i år på, at også produktionsvirksomheder lykkes med at få investorer ombord. Det er set hos både Washpower og NLM Vantinge, som dog har en modenhed, der gør dem mindre sårbare — begge virksomheder har allerede en produktion oppe at køre. 

Som tidligere beskrevet af AgriWatch, oplever virksomheder i landbrug- og fødevaresektoren generelt større interesse fra de professionelle investorer. 

I 2022 rejste danske virksomheder i sektoren samlet set 143 mio. euro, og en nylig rapport projekterer tallet baseret på investeringsaktiviteten i første halvår til at ramme 160 mio. euro i år. De to beløb svarer til henholdsvis ca. 1,05 og 1,2 mia. kr.

Branchens største kan skubbe på

Noget af det, Sara Sande ”går og holder øje med” for tiden, er de store etablerede virksomheder i landbrugs- og fødevaresektoren og deres ageren. 

”Hele det etablerede virksomhedssegment er utrolig vigtigt for den grønne omstilling og den type af startup-virksomheder, vi snakker om her. Både i form af at dele viden, erfaringer og stille f.eks. produktionsudstyr til rådighed. Men også som aftagere af nye grønne produkter,” siger Sara Sande og uddyber:

”Det kan være til stor hjælp for en nyetableret virksomhed, at de f.eks allerede ved, at den etablerede industri er klar til at aftage deres produkter, når de kommer på markedet. Det kan være i form af hensigtserklæringer, tidlige købsindikationer eller -aftaler.”

Også når det gælder adgang til risikovillig kapital, kan de etablerede virksomheder spille en stor rolle. Flere centrale virksomheder har etableret en investeringsarm — en såkaldt CVC (Corporate Venture Capital), hvor de foretager investeringer i nye teknologier. 

”CVC’erne spiller en afgørende rolle for at bringe nye grønne teknologier til markedet. Kapital er selvfølgelig en del af det, men know-how, branchekendskab og netværk er alt sammen vigtigt. Et samarbejde med en etableret virksomhed kan også gøre det lettere at få testet produkterne af i pilot- og demoprojekter,” siger hun og tilføjer: 

”Investorer fra større virksomheder har også typisk en længere tidshorisont, som kan give god mening for de kapitaltunge grønne virksomheder, hvor time-to-market er lang.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også