AgriWatch

Arla-rival forventer at have nyt klimaprodukt klar om to år

Det probiotiske ”Kowbucha”-pulver, som mejerikoncernen Fonterra står bag, skal reducere køers metanudledning med op mod 20 procent. Forskere har store forhåbninger efter en række lovende resultater.

Foto: Finn Frandsen

Rettet kl. 10.50. Det fremgik tidligere af Ritzaus udgave af artiklen, at Fonterra ville sende små poser med Kowbucha ud i butikkerne. Det er der imidlertid ikke tale om, men derimod at produktet kan være klar til brug for landmændene.

Med et særligt probiotisk pulver til kalve håber forskere i New Zealand på at kunne nedbringe dyrenes metanudledning markant.

Det probiotiske pulver, som for tiden bliver testet på gårde hos den newzealandske mejerigigant Fonterra, har fået navnet på ”Kowbucha” - eller på dansk måske ”Kobucha”.

Det blandes i en mælkelignende drik, som kalvene fodres med. Men i modsætning til fodertilsætningsstoffet bovaer, som DSM udvikler i øjeblikket, har Fonterra meldt, at landmænd kun skal fodre kalvene med det nye produkt, når de opdrættes, fordi det forventes at have en varig virkning.

Tidlige forsøg har vist, at kalvene udleder op til 20 procent mindre metan, når de får det probiotiske tilskud.

Det har givet store forhåbninger til projektet, fortæller Shalome Bassett, ledende forsker hos Fonterras forsknings- og udviklingscenter.

”Probiotiske tilskud er fremragende, for de er faktisk en naturlig løsning,” siger hun.

”Hvad end vi gør, så skal det være noget, som er let for bønderne at anvende og omkostningseffektivt. Og så skal vi også sikre os, at det er godt for koen og ikke påvirker mælken.”

De løbende forsøg har vist lovende resultater, siger hun.

Hvis det fortsætter, håber Fonterra på at have små poser med ”Kowbucha” klar til brug hos landemændene i slutningen af 2024.

New Zealands regering vil beskatte landbrugets udledninger

New Zealands regering har tirsdag lokal tid foreslået at beskatte udledningen af drivhusgasser fra landbruget fra 2025. Håbet er, at produktet kan være klar til brug inden da.

Der er endnu ingen tilgængelige informationer om prisen.

Nogle tilskud, som er tilgængelige i andre lande end New Zealand, har vist sig at kunne nedsætte metanudledningen endnu mere end ”Kowbucha”.

Men Fonterra håber på at kunne være konkurrencedygtig på andre områder.

At et middel er probiotisk, betyder ifølge sundhed.dk, at det ”indeholder levende mikroorganismer i tilstrækkeligt antal til at kunne ændre floraen i tarmen”.

Danske forskere med skelsættende nyt i forsøg med ombejlet klimapulver

Dansk klimapulver dumper - men ny version er på vej

Mere fra AgriWatch

L&F i svar til DLG: Det, I beder om, findes ikke

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan ikke umiddelbart imødekomme DLG’s ønske om et ændret medlemskab. Det, som grovvarekoncernen har ønsket, er ikke på hylderne, lyder det. Dermed skal der træffes et valg inden nytår.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch