Formueforvalter vil investere milliarder i cirkulære klynger i landbruget

En ny aktør i landbruget vil investere et tocifret milliardbeløb i at koble biogas sammen med andre teknologier.
Foto: PR/Vinkel Bioenergi/Lundsby Biogas
Foto: PR/Vinkel Bioenergi/Lundsby Biogas

Dansk landbrug har fået en ny stor aktør.

Virksomheden Biocirc har siden årsskiftet - som Børsen har berettet - købt fire biogasanlæg, og det er blot begyndelsen på en storstilet plan.

”Jeg vil tro, at vi inden for 12 måneder har købt eller startet opførslen af to-tre storskalaanlæg mere,” fortæller Bertel Maigaard, adm. direktør for Biocirc, til AgriWatch.

Han er partner i Maigaard & Molbech, der forvalter formuer for en gruppe velhavende danske familier - heriblandt Just Eat-stifteren Bo Bendtsen.

Maigaard & Molbech ejer størstedelen af selskabet Biocirc, mens både solcelleselskabet European Energy og de oprindelige ejere af biogasanlæggene har mindre ejerandele.

Bertel Maigaard fortæller, at Biocirc aktuelt er dialog om overtagelse af endnu et biogasanlæg, og i løbet af det næste år vil porteføljen blive landets største.

”Vi regner med at komme op på noget, der ligner produktion af 200 millioner kubikmeter metan, så det bliver et stort set up.”

Til sammenligning producerede Nature Energy i 2021 i alt 165 millioner kubikmeter.

Store klynger

Biogasanlæggene er dog kun første skridt på vejen mod ambitionen om at skabe en række cirkulære klynger af grønne teknologier.

Bertel Maigaard fortæller, at teknologier som pyrolyse- og græsproteinanlæg er nogle af de muligheder, der aktuelt bliver sonderet til at indgå i klyngerne.

Og investeringslysten er stor.

”Hvis vi lykkes med at lave klyngerne, skal vi investere et større etcifret milliardbeløb i hver klynge. Og dem vil vi gerne have to-fire af, men tiden må vise, hvilke muligheder der åbner sig,” fortæller Bertel Maigaard, der på sigt gerne vil eksportere konceptet med cirkulære energiklynger i landbruget.

”Når vi forhåbentlig har bevist, at klyngerne virker i Danmark, så vil vi gerne lave dem i udlandet også. Men det giver mening at starte på hjemmebanen, fordi de fleste teknologidele er danske.”

Tilkøbt know-how

Men hvordan ender en formueforvalter, der er nabo til Amalienborg, med at få appetit på investeringer i dansk landbrug?

For Maigaard og Molbech er det bl.a. sket gennem Bo Bendtsen, der købte Aalholm Slot i 2019. Både han og andre velhavere, som kontoret repræsenter, har købt landbrugsjord, og i dag forvalter kontoret over 6000 hektar.

”Vi kiggede på at omdanne nogle arealer til sol og vind, men vi kunne godt tænke os, at der var en større sammenhæng til det at drive landbrug. Vi blev så mere og mere sikre på, at cirkulære klynger er den vej, vi vil gå,” fortæller Bertel Maigaard.

Indgangen til branchen var opkøbet af Vinkel Bioenergi, og det var i høj grad for at tilegne sig know-how, forklarer hanb.

”Til at begynde med var vi nødt til at købe op, fordi vi var nødt til at have en organisation, der forstår sig på driften. Nu har vi en viden, der gør, at vi er i stand til også at bygge nye anlæg.”

Ifølge formueforvalteren var en del af årsagen til opkøbet af Vinkel Bioenergi, at der var et velfungerende samarbejde med leverandørerne.

”Når vi tog referencer fra de landmænd, der leverer til Vinkel, var de glade for samarbejdet. Det var afgørende for os,” siger Maigaard og fortsætter:

”Stifterne af Vinkel er selv landmænd og tænker som landmænd. Det har været vigtigt for os. Andre biogasselskaber har mere en kapitalfonds-tilgang til at have leverandør/kundeforhold, som er skrevet ned i meget detaljere kontrakter, hvor landmænd bliver målt på en masse ting. Jeg forstår det godt, for hvis man sætter nogle som mig, der er uddannet på universiteter og har været i konsulentverden, er det den tilgang, vi vil have.”

Vinkel Bioenergi blev etableret i 2018 og producerer 52 millioner kubikmeter metan om året.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også