Nyt forskningsprojekt skal udvikle droner og landbrugsrobotter i marken

Selskaberne Agrointelli og Robotto er sammen med en gruppe forskere gået sammen i nyt projekt. Det skal udvikle teknologier, så landbrugsrobotter og droner lærer at samarbejde i flok.
AgroIntelli, der holder til i Aarhus, er med i projektet om at udvikle brugen af flere landbrugsrobotter på samme tid. | Foto: Casper Dalhoff/JPA
AgroIntelli, der holder til i Aarhus, er med i projektet om at udvikle brugen af flere landbrugsrobotter på samme tid. | Foto: Casper Dalhoff/JPA

Robotter hjælper allerede landmanden i dag, men nu vil et hold forskere udvikle teknologier, der gør det muligt at bruge en hel flok robotter på marken.

Agrointelli, der udvikler landbrugsrobotter i Aarhus, og Aalborg-firmaet Robotto, som udvikler dronesystemer, deltager begge i forskningsprojektet sammen med Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, CBS og Teknologisk Institut.

Ole Green pitchede for 72 investorer før millioninvestering kom i hus

Det fremgår det af en pressemeddelelse.

Målet er at udvikle en teknologi, der gør det muligt for robotterne at samarbejde og løse opgaver i flok.

Forskningsprojektet, der har et samlet budget på 17 mio. kr., gik i luften 1. november 2021 og løber knap fire år.

Partnerkredsen har fået 4,5 mio. kr. i støtte fra Innovationsfonden, yderligere investerer firmaerne lidt over 7 mio. kr. i tid og ressourcer i projektperioden.

”Det er en teknologisk udfordring at styre og kontrollere en hel flok af robotter. Dels fordi robotterne skal kunne samarbejde intelligent. Dels fordi slutbrugeren nemt skal kunne specificere, hvilken opgave robotterne skal løse og hvordan,” siger professor Anders Lyhne Christensen, der står i spidsen for projektet.

”Nuværende teknologier fungerer helt fint, når en landmand blot skal styre en enkelt robot, men de er utilstrækkelige, når der er flere robotter i spil samtidigt.”

Skal løse opgaver i flok

En del af opgaven består derfor i at udvikle brugerflader, så landmanden i stand til at kontrollere flere robotter på samme mark.

Projketet skal også se på det forretningsmæssige potentiale og de organisatoriske udfordringer, der ligger i at anvende en flok af samarbejdende robotter.

I første omgang gælder det om at sætte flere robotter sammen om at løse de opgaver, som firmaerne Agrointelli og Robotto allerede i dag har sat robotter til, fortæller Anders Lyhne Christensen fra SDU:

”Agrointelli laver landbrugsrobotter, som fint løser opgaver selvstændigt, hvor landmanden kan holde styr på en enkelt robot på marken. Det bliver straks mere kompliceret, hvis han ønsker at bruge flere robotter samtidig og lade dem dele flere opgaver mellem sig eller overtage hinandens opgaver,” siger han.

Hos firmaet i Aarhus ser man et stort potentiale i at slippe flere robotter løs på marken samtidigt, lyder det fra projektmanager Alea Scovill hos Agrointelli.

”En flåde af markrobotter forbedrer en landmands kapacitet markant. Der kan ganske enkelt udføres meget mere arbejde på kortere tid. Det er især fordelagtigt i situationer, hvor tidsvinduet for at gennemføre en operation er kort,” siger hun.

For Agri handler for det om at undersøge, hvordan flere droner kan arbejde sammen om en opgave, hvor én operatør styrer dem alle.

Formand forlader Agrointelli efter blot et halvt år: Ny kaptajn skal indlede næste fase for selskabet

Robotproducent fletter fingre med førende spiller inden for præcisionsteknologi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også