Ole Green pitchede for 72 investorer før millioninvestering kom i hus

MAD FOR MILLIARDER: Agrointelli har som en af de få danske agtech-selskaber rejst over 100 mio. kr. i risikovillig kapital. Vejen dertil var dog lang, hvor stifteren Ole Green lærte at tale om verdensherredømmet for at lande den store investering.
Foto: PR-foto
Foto: PR-foto

Mellem jul og nytår i 2018 satte Ole Green og den resterende daværende bestyrelse i Agrointelli sig ned til et strategisk møde.

Iværksætter-selskabets selvkørende markrobot Robotti var netop blevet lanceret på messen Agromek med stor succes, og bestyrelsen skulle nu finde ud af, hvad det næste skridt i selskabets rejse skulle være.

På baggrund af de mange forespørgsler ville Agrointelli, der blev stiftet af Ole Green i 2015, nu rejse den risikovillige kapital, der skulle til for at tage selskabet til det næste niveau.

”Vi har haft to business angels, der har holdt hånden under os, og så har jeg hentet penge hjem gennem projektfinansiering. Men det var efter Agromek i 2018, at vi sagde, at nu skulle der smedes.”

Den korte historie er, at Ole Green og Agrointelli i oktober 2020 rejste 108 mio. kr., hvor Vækstfonden og Nordic Alpha Partners trådte ind i ejerkredsen.

Vejen dertil var dog langt mere snørklet, fortæller Ole Green i dag. Planen var ellers simpel og lige til at gå i gang med. Efter bestyrelsen havde besluttet, at der skulle rejse penge, lavede de en plan.

I første kvartal 2019 skulle markedet afsøges for investorer. I andet kvartal skulle feltet indsnævres, inden man i tredje kvartal skulle lukke handlen med en håndfuld investorer, der tilsammen skulle skyde 90-134 mio. kr. ind i Agrointelli.

”Der var sat god tid af til det,” siger Ole Green grinende til AgriWatch i dag og fortsætter:

”Så gik vi ellers i gang med at møde mennesker og få lavet vækstplaner og undersøgte, hvad der skulle til.”

72 investorer

Vejen til risikovillig kapital blev dog langt længere end forventet.

Inden aftalen med Vækstfonden og Nordic Alpha Partners blev lukket, rejste Ole Green jorden rundt og havde flere møder med hele 72 forskellige investorer.

Vejen gik fra øst til vest, fra USA til Kina, men i begge ender opstod der barrierer for selskabet, der som en spæd forretning ville rejse over 100 mio. kr.

For selvom Agrointelli endnu ikke havde kommercialiseret Robotti, ville en investering i selskabet blive tung for investorerne.

Foto: Casper Dalhoff/JPA
Foto: Casper Dalhoff/JPA

”Vi har på intet tidspunkt været under 30 mand, så vi var ret løntunge, og det afskrækker mange,” siger Ole Green.

Flere investorer var dog ikke afskrækket af udsigterne til, at Agrointelli ville være dyr i drift, indtil salget fik fat.

Ole Green havde flere møder med seks-syv kinesiske investorer, men forhandlingerne kortsluttede hurtigt, når det kom til, hvor stor en bid af kagen de ville have af Agrointelli.

”Vi fandt stort set ingen kinesiske investorer, der ville have under 50 pct. Generelt var det, at de gik kun ind for, at de ville have mindst 51 pct. Sådan indledte vi det med alle kineserne, for de havde ikke tillid til den europæiske mentalitet,” siger Ole Green og fortsætter:

”For mig var det vigtigt, at det fortsat var et fælles projekt, så der ikke sad én ejer i bestyrelsen. Det sorterede nogen investorer fra, der ville have 51 pct.,” siger Ole Green.

Ifølge erhvervsregistret ejer både Vækstfonden og Nordic Alpha Partners 25-33 pct. af selskabet, mens Ole Green i dag ejer 5-10 pct. De resterende ejerandele af fordelt ud på tre andre interessenter.

At tale Silicon Valley’sk

På den anden side af verdenskortet var Ole Green også til stede for at finde risikovillig kapital. USA og særligt delstaten Californien er stedet, hvor forretningsidéer for alvor skyder i vejret med flere milliarder i midler til at indfri ambitionerne.

Ole Green fandt hurtigt ud af, at hans skandinaviske tilgang ikke stemte overens med de mulige investorer, der holdt til i verdens tech-centrum Silicon Valley.

”I Silicon Valley er der én ting på dagsordenen, og det er verdensherredømmet. Det er så udtalt, og det er ikke påtaget. Man går ind i noget, fordi man vil være den næste Bill Gates,” siger Ole Green og fortsætter:

”Når man som fond møder nogen i Silicon Valley og næste dag møder en skandinav, der tror på sin idé og har ambitioner om at tage 5 pct. af verdensmarkedet, så blegner man hurtigt.”

Silicon Valley’sk hedder sproget, som Ole Green måtte lære at tale. I USA måtte han tage de store armbevægelser i brug og ikke være bleg for at sige, at Agrointelli ville revolutionere måden at drive landbrug på med sit produkt Robotti.

Ambitionen lød, at i Agrointellis første kommercielle år skulle Europa indtages og hurtigt derefter skulle resten af verdensmarkedet indtages.

”jeg blev inspireret af drøftelserne med Silicon Valley-investorerne, og det gjorde, at vi turde tænke større og mere ambitiøst – man kan sige, at vi gik fra en entreprenørtankegang om at få det til at virke i sit nærområde til en investortankegang med et bredere udsyn og større ambitioner. Og med denne investortilgang blev det nemmere at tale i samme sprog som investorerne,” siger Ole Green.

Skulle du slå over i Silicon Valley’sk for at lande Vækstfonden og Nordic Alpha Partners?

”Jeg tror, at det har været med til at overbevise dem om at lave så stor en investering. Vi sagde ikke, at vi bare ville starte med at lave robotter til Danmark eller Skandinavien og så måske videre ned i Tyskland. Vi sagde, at første skridt er hele Europa i år 1, og hvis det så virker, kan det skaleres enormt hurtigt.”

Agrointelli endte som bekendt med ikke at få en amerikansk investor i hus, men Ole Green fortæller, at et større agtech-konsortie fra Boston var med i slutfeltet.

Investerer hjemme

Agrointelli er et af de få selskaber inden for den danske agtech-scene, der har rejst et beløb, der overstiger 100 mio. kr.

Gennem de 20 måneder det tog fra, at beslutningen om en kapitalrejsning blev taget til, at der lå en kontrakt på bordet med de nuværende investorer, har Ole Green lært flere ting.

Udover mentaliteten hos mange af de danske iværksættere sætter Danmarks kultur og størrelse på området også sine begrænsninger, fortæller stifteren.

”Tager man de største virksomheder i verden, har de en forbindelse til Silicon Valley. Man kan godt lide at investere hjemme. Selvom vi har store virksomheder i Danmark, har de en anden historie, og derfor ser man ikke, at de tunge virksomheder allokerer lige så mange penge ud som Google, Apple osv.,” siger Ole Green.

I det seneste regnskabsår 2020 kunne Agrointelli præsentere et underskud på 17,1 mio. kr., da selskabet stadig er på et udviklingsstadie. Coronakrisen har forpurret den ambitiøse fremmarch ned gennem Europa, men Ole Green har tidligere udtalt til AgriWatch, at det første overskud vil komme i enten i år eller i 2023.

Skal I rejse flere penge i fremtiden?

”Ja, men hvordan og hvornår ved jeg ikke. At lave en femårsplan er svært i de her tider, så man skal være smidig. Men der er ingen tvivl om, at med Agrointellis ambitioner skal vi sigte efter en ny kapitalrejsning.”

Ole Green stiftede Agrointelli i 2015 og fratrådte stillingen som adm. direktør i 2021. Det var helt efter planen ifølge stifteren selv, der ikke ønsker at være adm. direktør i selskabets næste fase.

I dag er han bestyrelsesmedlem og er en del af ledelsesgruppen. Adm. direktør er i dag Lars Kjær Torbensen, mens selskabets bestyrelsesformand er Mogens Stampe Rüdiger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også