Ny landbrugsrobot skal sikre dansk virksomhed eksportsucces

En kraftigere udgave af Agrointellis markrobot er allerede inden lancering eftertragtet, og de første salg er landet. Nu skal robotten ud over rampen, og direktøren drømmer stort.
Foto: AgroIntelli / PR
Foto: AgroIntelli / PR

De første salg er lavet, og interessen er stigende.

Store landbrugslande som Ukraine, Tjekkiet og Polen har fået øjnene op for danske Agrointelli, som onsdag viste sin nyeste landbrugsrobot frem. Den har været under udvikling i to år og er en kraftigere og stærkere udgave end tidligere varianter og rummer op til 150 hestekræfter.

"I runde tal koster en robot 1 mio. kr., så det flytter noget på omsætningen. Vores fokus på andre produkter og konsulentsalg har vi parkeret, fordi vi bruger ressourcerne på robotterne," siger Ole Green, der er stifter og medejer af selskabet.

Agrointelli har indtil videre solgt 15 robotter af den nye model, og ifølge direktøren er det forhåbningen, at selskabet kan sælge 40-60 robotter af modellen i år, hvilket altså svarer til en omsætning i omegnen 45-60 mio. kr.

De 15 robotsalg er sket til rene planteavlslandbrug. Med den nye model er virksomheden nu oppe på fire modeller, som spænder fra 25 til 150 hestekræfter. Det åbner op for, at robotten kan bruges både til specialproduktion og bulkvareproduktion.

Dansk selskab vil erobre verdensmarkedet for landbrugsrobotter

Den nye robotmodel vejer under tre ton og kan ifølge Agrointelli konkurrere med traktorer. Det får robotvirksomheden til at drømme om endnu flere salg og mulige eksporteventyr.

"Vi har virkelig mærket en efterspørgsel. Vi er klar til at agere, når regeringen kommer med en robotstrategi. Robotter er en del af den grønne omstilling," siger direktør Ole Green og tilføjer:

"Vi har oplevet interesse fra Holland og Tjekkiet. Vi har solgt halvdelen til det tjekkiske marked. Vi kan også mærke interesse fra Ungarn, Polen og Ukraine. Hele Østeuropa er presset på arbejdskraft og kan ikke få folk til at køre traktor," forklarer Ole Green.

Ud af de 15 salg af den nye robottype er to af dem solgt til danske landbrug.

Udlandet har potentiale

Forventningerne til fremtiden skyldes blandt andet, at Agrointelli deltager på landbrugsmaskinmessen Sima i efteråret.

"Det kan åbne et eksporteventyr. Vi kan gøre det samme som inden for industrirobotter. Vi kan komme med løsning til resten af verden. Det skal vi ud og sælge. Danmark er et vigtigt marked, men vi kigger på Polen, Frankrig og Tyskland, hvor der er kæmpe potentialer," siger Ole Green.

Han understreger, at udviklingslysten fortsætter i højt gear i selskabet med base i Agro Food Park

"Vores investeringslyst er drevet af udvikling. Vi læner os ikke tilbage og siger, at vi har skudt papegøjen. Det styrker vores ambitionsniveau. Vi kan lave en Vestas inden for landbruget," siger Ole Green.

Direktøren er især glad for, at det ligner, at landbruget har fået mod på at investere i robotter, og han mener, at landmændene er klar til at tage den nye teknologi til sig.

Agrointelli har endnu ikke aflagt årsregnskab for 2019. Men i 2018 havde selskabet en bruttofortjeneste på 6 mio. kr., mens selskabet kom ud af året med et underskud på 2,7 mio. kr.

Vil ikke læne sig tilbage

Agrointelli har allerede ansat nye folk inden for service, indkøb og produktion. Ligesom også udviklingsafdelingen får flere hænder i den kommende tid. Det skal alt sammen sikre, at virksomheden er på forkant og kan følge med efterspørgslen.

"Vi investerer kraftigt nu og igen i 2021. Vi vil være på forkant med vores vækst. Vi skal skalere så hurtigt, som markedet vokser. Vi skal ikke stå og sige, at vi ikke kan levere. Hvis vi vil være globale på landbrugsrobotter, så skal vi være klar, når kunderne er der," siger Ole Green, der ikke er bleg for at sætte tal på virksomhedens udvikling.

"Vi vil gerne runde 1000 robotter, inden vi fylder 10 år i 2025. Det kommercielle er ved at være der, og det viser sig nu, at der er kunder, der rykker, så vi skal vise, at vi kan være en full-line producentvirksomhed," mener direktøren.

Agrointelli blev stiftet i 2015 og havde ifølge regnskabet for 2018 i alt 20 ansatte. I efteråret var robotvirksomheden til markdemonstrationer i Californien og Mexico.

Robotvirksomhed forventer mere end fordoblet salg i 2020

Markrobot-virksomhed har globale ambitioner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter