Danish Crown holder på ejer-penge: Pauser udbetalinger

En ældre ejerkonto skulle udbetales årligt, ”når pengene var til det”. Det har de ikke været i år, har repræsentantskab vedtaget.
Foto: Pr
Foto: Pr

En udbetaling af ældre ejerkonti er blevet sat på pause fra Danish Crown til landmændene.

Dermed får de danske landmænd, der er andelejere i slagteriselskabet ikke i år udbetalt årets andel af de midler, de har stående på A-konti.

Det har selskabets øverste myndighed, repræsentantskabet, vedtaget i forbindelse med godkendelse af regnskabet, oplyser Danish Crown onsdag.

For en svineproducent med 10.000 slagtesvin drejer det sig om en betaling på omkring 135.000 kr., hvis man ikke tæller den løbende forrentning af pengene med.

”Det er ikke en beslutning, der ændrer noget i regnskaberne ude hos andelsejerne, for de indestående penge tæller fortsat med som egenkapital. Det vil dog have betydning for andelsejernes likviditet, men her er det vores indtryk, at langt den overvejende del af vores andelsejere er et godt sted i øjeblikket, så derfor var vi i bestyrelsen enige om at foreslå repræsentantskabet at afstå fra udbetaling i år,” siger Asger Krogsgaard.

Det drejer sig om A-konti, der indtil 2017 var en del af den måde, som ejerne finansierede slagterikoncernen på. Årligt holdt selskabet nemlig 15 øre per kg. gris tilbage i en periode på op til 8 år i en rullende indbetaling.

Ifølge regnskabet, der blev fremlagt sidste uge, står der 913 mio. kr. i A-konti fra ejerne på Danish Crowns bøger.

Netop i dette regnskab viste en række centrale nøgletal, at slagteriselskabet i det forgangne regnskabsår har været presset på indtjeningen.

Danish Crown presset på tre nøgletal: ”Helt normalt, at der er en periode, hvor man lukker hullet”

Kræver årlig vedtagelse

I foråret 2018 vedtog selskabet at afskaffe A-kontiene og at de skulle udbetales fra 2020/2021 i en periode over otte år. Samtidig blev det dog vedtaget, at udbetalingen skulle vedtages årligt — og at denne kunne sættes på pause, hvis der ikke var likviditet eller mulighed for udbetaling fra selskabets side.

Det er altså dette, som repræsentantskabet nu har vedtaget.

Ifølge Danish Crown gælder udsættelsen dog kun den del af betalingen, der vedrører de fortsættende andelsejere. Landmænd, der har forladt andelsselskabet eller hele branchen får fortsat udbetalt deres penge.

Danish Crown konsoliderer i dag landmændenes del af overskuddet på den såkaldte ejerkonto i stedet for de tidligere A-konti. Denne opsparing kan i stedet sammenlignes med en slags pensions-konto i selskabet og er andelsejernes måde at finansiere selskabet på, samt at få en del af overskuddet med sig ud, når de slutter.

Andelsejernes indestående forrentes løbende. I regnskabsåret 2022/23 har forretningen været 4,1 pct. For regnskabsåret 2023/24 er forrentningen fastsat til 5,2 pct.

Regnskabet som helhed blev vedtaget af repræsentantskabet. Det indebærer en udbetaling af restbetaling på 110 øre per kilo for leverede slagtegrise og søer, samt 130 øre per kilo til kreaturandelsejere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også