Sædselskab trækker L&F ind i stor erstatningssag om svine-smitte

Hvis Hatting dømmes til at betale for PRRS-smitten i 30 svinebesætninger, skal regningen videre til Landbrug & Fødevarer, mener Danish Agro-selskabet.
Ornesæd, smittet med den ondartede lungesygdom prrs, førte i 2019 til udbrud af sygdommen på 44 besætninger. | Foto: Pelle Rink
Ornesæd, smittet med den ondartede lungesygdom prrs, førte i 2019 til udbrud af sygdommen på 44 besætninger. | Foto: Pelle Rink

Selvom godt 30 svineproducenter har sagsøgt Hatting A/S for sædselskabets rolle i, at deres besætning tilbage i 2019 blev smittet med sygdommen PRRS, er det ikke Hatting, der bør ende med regningen.

En regning, som svineproducenterne mener skal løbe op i en erstatning på mindst et trecifret millionbeløb.

For hvis det skulle komme så vidt, at selskabet bliver dømt for at have ansvar i smitten, skal regningen nemlig sendes videre til Landbrug & Fødevarer, mener Hatting, der har grovvare-andelsselskaberne Danish Agro og Vestjyllands Andel i ejerkredsen.

Holdningen fra Hatting A/S fremgår af en såkaldt adcitationsstævning, som selskabets advokat Jesper Altamirano, partner i Ideal Advokater, sendte til retten i Horsens sidste år. Stævningen er AgriWatch kommet i besiddelse af.

I denne fremgår det klart, at Hatting mener, at selskabet fulgte Landbrug & Fødevarers regler for K/S-stationer. Og at man derfor ikke kan være ansvarlig for andet end at have fulgt de fastsatte, detaljerede regler. 

”Hatting er bundet af KS-reglerne og at Hatting ikke kunne fravige reguleringen af KS-reglerne uden specifik godkendelse fra L&F”, lyder det i stævningen.

Landbrug & Fødevarer har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men oplyser i et skriftligt citat følgende:

”Jeg kan bekræfte, at Hatting A/S har inddraget Landbrug & Fødevarer ved adcitation til et større sagskompleks. Landbrug & Fødevarer har sendt et adcitationssvarskrift med påstand om frifindelse. Vi har ikke yderligere kommentarer til sagen, så længe den verserer ved domstolene,” udtaler siger advokat Michael Wiisbye på vegne af sin klient, Landbrug & Fødevarer. 

Fire år undervejs

44 svineproducenters besætninger blev ramt af smitten med lungesygdommen PRRS, da Hatting sendte ornesæd inficeret med sygdommen ud til kunder i juni 2019.

Efterfølgende valgte 24 af dem at lægge sag an med hjælp fra Danske Svineproducenter. Derudover har flere andre producenter valgt selvstændigt at føre en sag, så det samlede antal producenter er på 31 landmænd.

Flere af producenterne er blandt de absolut større herhjemme, og deres søgsmål og erstatningskrav løber derfor op i talrige millioner kroner.

Selvom sagerne nu har været fire år undervejs, er der fortsat lang vej til en berammelse af retssagerne. Således er der først tidligere i år udpeget en syns- og skønsmand, der skal vurdere en række påstande, især inden for den økonomiske del af sagen.

Hatting A/S har hele vejen igennem nægtet at have et ansvar for produktions-tabene hos kunderne - og har henvist til selskabets leveringsbetingelser, som man finder overholdt. Selskabet tilbød dog tidligt i forløbet en kompensation til producenterne. Denne blev dog pure afvist af Danske Svineproducenter, fordi den var ”latterligt lille”.

Svineproducenter betragter tilbud om kompensation i ornesædssag som arrogance

Direktør i Danske Svineproducenter, Per Bardrum, er led og ked af det lange forløb for producenterne.

”Danish Agro og Hatting stikker en kæp i hjulet på det hele, og det har de gjort hele vejen igennem. på det. Det er simpelthen for ringe, at ens eget selskab opfører sig på den her måde. Man burde rimelig hurtigt kunne have afklaret om salgs- og leveringsbetingelserne holder, eller om de ikke gør. Hvis de kan ansvarsfraskrive sig fra det her, er der jo ingen grund til at bruge så mange år på det her,” mener han.

Interesseforeningens direktør erkender dog også, at det har forlænget forløbet, fordi svineproducenterne ikke har samlet sig i en gruppe, men har forskellige advokater og søgsmål på sagen.

”Vi er nu allerede overskredet fire års-datoen. Syn- og skøn er først ved at komme i gang og der er ikke sat retsdage af. Så jeg tror ikke, at sagen bliver færdig i 2024 heller,” konstarerer Per Bardrum, der i øvrigt har en fortid som direktør for Hatting.

AgriWatch har forsøgt at få en kommentar til adcitationsstævningen fra Hatting, men adm. direktør Per Granly Hansen oplyser, at han er på ferie. Danish Agros kommunikationsdirektør Thomas Rønsholt Mørch skriver dog i et skriftligt svar:

”Der er ingen tvivl om, at det er en ulykkelig sag for alle parter. Da det er en verserende sag, som kører i et retlig forløb, mener vi ikke, det tjener et formål at diskutere sagens detaljer offentligt. Vi mener, at et langt sagsforløb er uhensigtsmæssigt for alle parter, og derfor forsøger vi at skrue op for tempoet i sagsbehandlingen, men det er en kompleks sag.”

Hatting A/S oplyser ikke årsomsætning, men bruttofortjenesten faldt i 2022 til 66,3 mio. kr. fra 2021-niveauet på 82,2 mio. kr. 

Hatting er ejet af Vilomix, som i sidste ende ejes af de to danske grovvareselskaber Vestjyllands Andel og Danish Agro samt tyske Agravis

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også