Andelsselskaber hælder millioner i græsproteinfabrik: "En stejlere bakke, end vi havde regnet med"

De tre andelsselskaber, der ejer græsproteinfabrikken Biorefine, har sendt 44 mio. kr. til fabrikken for at genoprette egenkapitalen. Lige nu ligger fabrikken dog stille.
Foto: PR/DLG
Foto: PR/DLG

DLG, Danish Agro og DLF må nu dække et hul på et større tocifret millionbeløb i græsproteinfabrikken Biorefine.

Foruden investeringer i at optimere produktionen, som det seneste halvandet år er løbet op i over 25 mio. kr., smider andelsselskaberne, der ejer fabrikken, yderligere 44 mio. kr. i selskabet for at genoprette egenkapitalen.

Derudover forventer selskabet at hente yderligere ti mio. kr. i driftskapital gennem leasing af de foretagne investeringer samt en forhøjelse af den eksisterende kassekredit.

Det fremgår af et nyligt offentliggjort regnskab, hvor revisoren har udtrykt tvivl om den fortsatte drift for græsproteinfabrikken.

Projektet har af flere omgange har været omtalt som en vigtig satsning for at få den grønne omstilling til at lykkes. Ved at producere græsprotein til økologiske foderblandinger kan man nemlig skære i importen af soja, der har et højt klimaaftryk.

Derfor overtog de tre andelsselskaber i 2020 Nybro Tørreri ved Varde og stiftede selskabet Biorefine.

Produktionen har dog været sværere at gøre rentabel end forventet.

Biorefine kom ud af 2022-regnskabet med et minus på 34,4 mio. kr. mod et minus på 7,5 mio. kr. året før. Selskabet oplyser ikke omsætning, men havde et bruttotab på 29,9 mio. kr. mod 4,3 mio. kr. for 2021-regnskabet, der dækkede 18 måneder.

De røde tal på bundlinjen betyder også, at egenkapitalen var forsvundet og stod på -25,9 mio. kr. Kapitaltilførslen er blevet besluttet i maj, og egenkapitalen er derfor genoprettet.

Pengene kommer via en kapitalforhøjelse samt konvertering af aktionærlån, som samlet giver 44 mio. kr.. De tre andelsselskaber, der ejer selskabet, har forpligtet sig til at sikre en soliditetsgrad på 20 pct. ved regnskabsårets afslutning, og de 44 mio. kr. skal ses i lyset heraf.

”Det er kun Biorefines anden sæson, og vi har fra begyndelsen været klar over, at der skal investeres meget i udviklingen. Samtidig har vi været ramt af højere energiomkostninger,” fortæller Biorefines adm. direktør Vagn Hundebøll om baggrunden for resultatet.

Ligger stille i tre uger

De tre andelsselskaber investerede oprindeligt omkring 30 mio. kr., hvoraf 14 mio. kr. kom fra statens GUDP-midler, i fabrikken, der stod klar til brug i 2021.

Siden har en række børnesygdomme betydet, at DLG, Danish Agro og DLF har investeret yderligere i produktionen af græsprotein.

Trods produktion med mange udfordringer er Biorefine klar til nye anlæg

Først investerede ejerne 15 mio. kr. i at optimere produktionen i vinteren 2021/2022, og i løbet af 2022 investerede de yderligere 12 mio. kr.

Selv om produktionen af græsprotein går bedre, er der dog stadig et stykke vej igen, lyder det fra direktøren.

”Den helt store udfordring for Biorefine er at få ekstraheret så meget protein som muligt ud af græsset. Vi er ved at nå et niveau, som gør produktionen rentabel. Men det har været en stejlere bakke, end vi havde regnet med,” fortæller han. 

I øjeblikket står fabrikken dog helt stille, og det vil den gøre de kommende uger.

Det tørre vejr har nemlig påvirket græsproduktionen i Danmark, så fabrikken mangler græs, den kan udvinde protein af.

”Derfor når vi ikke de produktionsmål, vi har sat os. De teoretiske værdier som udbyttet, og hvor meget vi kan processere i timen, ser fine ud. Men vi har ikke nok græs, og derfor ligger vi stille. Det er højsæson nu, og den er seks måneder lang, så når vi på grund af tørken mangler råvarer én måned, taber vi mindst en sjettedel af den forventede produktion,” fortæller han.

Det er for tidligt at sige, hvad det får af betydning for regnskabet for 2023, lyder det fra direktøren, men han forventer et rundt nul.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også