Arla-topchef om kollapset mælkepris: Bunden er nået

Mælkeprisen er styrtdykket med 32 pct. siden årsskiftet. Topchef i Arla Foods vurderer ikke, at nedturen fortsætter, men at de voldsomme udsving kommer hurtigere fremover.
Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods. | Foto: Joachim Ladefoged
Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods. | Foto: Joachim Ladefoged

Det seneste halve år er Arlas mælkepris faldet med 32 procent fra sidste års rekordhøje niveau.

Afregningsprisen ramte sit hidtil højeste niveau lige inden årsskiftet efter knap 12 stigninger i streg - men lige så vild turen var op i efteråret, lige så voldsomt har turen været ned. Siden december er prisen sænket med 1,5 kr. per kilo.

Det bliver dog formentlig ikke lavere i den her omgang, vurderer Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods.

”Det, vi har sagt til vores landmænd, er, at vi tror, vi har nået bunden nu. Det peger alle indikationer på, men det kan selvfølgelig ændre sig i morgen. Vi tror, at prisen har fundet sit bundniveau, og det kan man også se på nogle af de store råvaremarkeder,” siger han.

Ved de seneste to GDT-auktioner har samlede indeks på de solgte mejerivarer budt på fald, særligt drevet af sødmælkspulverets fald.

Stor kategori trak mejeriauktion i minus

De store udsving betyder, at den konventionelle mælkepris nu er under 3 kr., og dermed under det, som mælkeproducenterne fik i begyndelsen af 2022. Intet tyder samtidig på, at Arlas andelshaver kan forberede sig på mere stabile prisudviklinger i fremtiden.

Er det stadig jeres analyse, at man kommer til at se de her store svingninger fremover?

”Ja, siden markedet blev afreguleret i 2008 har vi set, nogle meget store kræfter, der får mælkeprisen til at svinge hvert tredje eller fjerde år, og det forandrer sig ikke,” siger topchefen og uddyber:

”Det, man kan sige, er, at markedet kommer til at bevæge sig hurtigere. Altså, svingningerne sker lidt hurtigere, end hvad vi har været vant til før. Det er også det, vi har set på det seneste.”

Arlas råvaredirektør: Vi kommer ikke tilbage til en stabil mælkepris

Thomas Carstensen, der er direktør for råvarehandel i Arla Foods, mener ligeledes, at mælkeproducenterne skal vænne sig til at holde godt fast, når mælkeprisen stiger eller falder.

”Jeg tror ikke, vi kommer tilbage til en stabil udvikling og mælkepris. Desværre. Jeg tror ikke, at prisudsvingene bliver større, til gengæld kommer de hurtigere,” sagde han i februar til AgriWatch.

Sørge for fleksibilitet

Arla kan isoleret set ikke gøre for af afbøde eller helgradere sig imod de store udsving - hverken for sig selv eller for sine landmænd, fortæller Peder Tuborgh. Heller ikke selv om Arla er et af verdens største mejerikoncerner.

”Det er så store millardbeløb, der er på spil. Vi kan ikke gøre noget, og det er der ingen, der kan. Vi er alle underlagt de globale markedskræfter, også vores konkurrenter,” siger Peder Tuborgh og tilføjer:

”Og det ér store svingninger. 32 procents fald er jo ret markant, men det kom også efter århundredets højeste inflation sidste år. Siden har markedet tilpasset sig til en ny bund, som jo ligger betydeligt over det niveau, vi havde for bare to år siden.”

Arla giver endnu et hak til mælkeprisen - nu nede med en tredjedel på et halvt år

Topchefen ser det som et vilkår for branchen, og det handler om at gardere sig mod udsving i top og bund.

”Mælk er en af de mest volatile råvarer, der findes i verden - hvis ikke den mest volatile. Det er der ikke nogen enkel aktør, der kan ændre på. Man kan selvfølgelig sørge for, at man har fleksibilitet i sin produktion, både som landmand, men også som virksomhed,” siger han.

Arla begrunder den seneste sænkning med, at det globale udbud fortsat vokser, men i et langsommere tempo end de seneste måneder. Således er mælkeprisen for juni hele 14,9 øre per kilo lavere end majprisen.

Det skyldes samtidig er detailhandlen mærket af, at forbrugerne køber færre og billigere mejeriprodukter, fordi de mærker de stigende omkostninger. Ligesom salget af økologiske mejerivarer fortsat falder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også