DLG investerer større trecifret millionbeløb i Biocirc

DLG foretager sin hidtil største investering i vedvarende energi og smider et større trecifret millionbeløb i Biocirc, der på kort tid er blevet en af landets største biogasproducenter.
Foto: presse Dlg
Foto: presse Dlg

DLG investerer et større trecifret millionbeløb og bliver medejer af Biocirc, der de seneste år har investeret massivt i biogasanlæg.

Investeringen er grovvareselskabets hidtil største i den grønne omstilling, og koncernen vil frem mod 2030 investere mindst 2 mia. kr. i grønne projekter. 

Det skriver den andelsejede koncern i en pressemeddelelse.

Biocirc blev stiftet i 2021, men er allerede den næststørste biogasproducent i Danmark med fem større biogasanlæg. Biocirc har tidligere fortalt, at selskabet har planer om at investere op mod 25 mia. kr. i at etablere landbaserede, cirkulære energiklynger- de såkaldte energi-øer- med solcelle- og vindmølleparker, biogasproduktion samt power-to-x og pyrolyse.

Energi-investor sætter beløb på samlet investeringsvolumen

DLG kan ikke oplyse, hvor stor en del af Biocirc, selskabet kommer til at eje, men der er tale om en minoritetsinvestering.

“Landbruget er allerede i dag en forudsætning for, at den grønne omstilling i gassektoren kan lykkes, og med Biocircs ’energiøer på land’ får vi mulighed for at tænke landbrug og energi helt sammen i en cirkulær model, hvor landmændene i fremtiden får mulighed for at være både fødevare- og energiproducenter,” udtaler DLG’s driftsdirektør Jesper Pagh.

”På den måde kan vi hjælpe landmanden og det omkringliggende samfund med at reducere CO2-aftrykket ved at forløse det potentiale, der er i landmændenes biomasse og i deres jord, hvor energiklyngerne skal opføres. Det vil være med til at fremtidssikre dansk landbrug og rummer nogle spændende perspektiver.”

Vigtigt at få landmænd med

DLG skriver i pressemeddelelsen, at partnerskabet skal gøre det enkelt og profitabelt for selskabets 26.000 andelshavere at levere biomasse til biogasanlæggene. Biocirc vil fortsat stå for driften og udviklingen af energiprojekter.

”Det har været vigtigt for Biocirc at få landmændene med i ejerkredsen, da de i dag er vores primære samarbejdspartnere. De leverer en stor del af den biomasse, som vi omdanner til CO2-neutral energi. Dette bidrag er helt essentielt i at indfri ambitionen om at skabe cirkulære energiklynger, der sikrer en fuld grøn omstilling lokalt til gavn for klimaet,” udtaler Bertel Maigaard, der er adm. direktør i Biocirc.

”Med dansk landbrug i ryggen står vi stærkt, og jeg er derfor også stolt af, at DLG’s ejere nu får mulighed for at blive en del af vores forretning. Det stærke netværk af landmænd giver os en stor styrke i forhold til at indfri ambitionerne om at bidrage positivt til landbrugets grønne omstilling og de nationale klimamålsætninger.”

Biocirc drives af kapitalforvalteren Maigaard & Molbech, hvor Bertel Maigaard er partner. Her forvaltes en gruppe velhavende danske familiers formuer, herunder Just Eat-stifteren Bo Bendtsens.

”Enormt” potentiale

I 2022 udgjorde biogas 34 procent af det samlede danske gasforbrug, men ambitionen er ifølge Klima- energi og forsyningsministeriet, at biogas i 2030 dækker hele Danmarks gasforbrug.

Derfor ser Jesper Pagh også store muligheder i at investere i biogasproduktion.

”Der er et enormt vækstpotentiale i biogas, og det er netop den vækst, vi vil ind og være en del af. Vores rolle bliver at skubbe på udviklingen og kommercialisere det med landmandens interesser for øje,” udtaler Jesper Pagh.

Samtidig ser Bertel Maigaard muligheder for at eksportere danskproduceret biogas.

”Der er fortsat et stort potentiale for produktionen af biogas herhjemme. Inden for få år vil branchen ikke alene kunne dække det danske forbrug, der vil også være gode eksportmuligheder, fordi vi leverer en gasform, som er cirkulær, og som kan erstatte naturgas. Det har stor interesse både inden for og uden for Danmarks grænser,” udtaler Bertel Maigaard i pressemeddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også