Biogasinvestor oplever stor købsinteresse fra internationale pengekasser

Biocirc, der investerer milliarder i landbruget, er ikke sat i verden for at blive solgt, ifølge direktør. Interessen er dog enorm, men vigtigst er først og fremmest at få landmændene ind i ejerkredsen, melder han.
Bertel Maigaard, adm. direktør i Biocirc, der drives af kapitalforvalteren Maigaard & Molbech, hvor Bertel Maigaard desuden er partner. Her forvaltes en gruppe velhavende danske familiers formuer, herunder Just Eat-stifteren Bo Bendtsen.
Bertel Maigaard, adm. direktør i Biocirc, der drives af kapitalforvalteren Maigaard & Molbech, hvor Bertel Maigaard desuden er partner. Her forvaltes en gruppe velhavende danske familiers formuer, herunder Just Eat-stifteren Bo Bendtsen.

Det er ikke en del af den nuværende strategi, at Biocirc skal sendes af sted i et samlet salg.

Direktøren i selskabet, der investerer massivt i biogasanlæg og landbrugsjord, har tænkt tanken, men der ligger ikke en exit-strategi i skuffen, og det er der heller ikke planer om. Endnu i hvert fald.

For selvom selskabet ikke er sat i verden for at skulle sælges, er det svært ikke at blive inspireret af muligheden for at sælge række biogasanlæg i en samlet handel, når man ser på hvor stort et milliardbeløb, Nature Energy blev solgt for sidste år. 

Det erkender Bertel Maigaard, der er adm. direktør i Biocirc.

”Selvfølgelig var der et prisskel med salget af Nature Energy, der gav en pejling om, hvad en større gruppe af biogasanlæg er værd,” siger han, men tilføjer:

”Vi er finansieret af familier, der som udgangspunkt ønsker at gøre en forskel for klimaet – og ikke har et salg for øje. Når det så er sagt, er det svært at sige, hvor vi er om 10 år.”

Biocirc drives af kapitalforvalteren Maigaard & Molbech, hvor Bertel Maigaard desuden er partner. Her forvaltes en gruppe velhavende danske familiers formuer, herunder Just Eat-stifteren Bo Bendtsen.

Topchef i Nature Energy åbner op for dele af forløbet frem mod milliardsalget

Der er lang vej til et salg, fortæller Bertel Maigaard. Inden Biocirc bevæger sig ned ad den vej, skal der først skabes en model, hvor landmændene bliver sikret en del af kagen, understreger han flere gange.

”Før vi skal noget salgsmæssigt – hvis vi overhovedet skal det – er det vigtigt, at vi får landmændene med ind i ejerkredsen. For mig at se, giver det ikke mening, at der bliver skabt kapital i et setup, hvor landmændene er så bærende en del af succesen, uden at de bliver en del af det,” siger direktøren.

Enorm interesse fra udlandet

Direktøren sammenligner med Nature Energy, der sidste år blev købt for 2 mia. dollars, svarende til ca. 14,3 mia. kr. af den internationale oliegigant Shell. 

Det danske biogasselskab ejede 14 biogasanlæg i industriel skala og havde omkring 30 tilsvarende anlæg i pipeline i Europa og Nordamerika på salgsdagen. 

Til sammenligning har Biocirc opkøbt fem biogasanlæg siden indgangen af 2022 og investeret massivt i mange hektar landbrugsjord i Danmark.

Men ingen af de landmænd, som leverer husdyrgødning til Nature Energys anlæg, fik del af milliardskillingen, og det virker ikke helt fair, mener Bertel Maigaard. Set-uppet skal derfor være anderledes, hvis Biocirc skal køres i stilling til et salg.

”En stor del af Nature Energys værdi kan jo også tilskrives landmændene, så det virker ikke helt fair, at det ikke smitter af på dem. Den model, vi har lavet med vedvarende energi, skal også give noget tilbage til landmændene. En stor del af læsset trækkes af dem, og det er der, værdien skabes,” siger han.

Direktør i Nature Energy om milliardsalg: ”Vi blev købt på vores vækststrategi”

Interessen for Nature Energy frem mod salget var stor og rakte langt ud over danske og europæiske grænser. Det samme gælder de henvendelser, der tilkommer Biocirc, fortæller direktøren.

”Der er en enorm interesse for os fra pensionskasser, kapitalfonde og internationale energiselskaber. Vi bliver ofte kontaktet, men det er ikke en dialog, vi er gået dybere ind i. Der er vi ikke mentalt,” siger han og forklarer:

”Vi har mange ting, vi gerne vil nå at gøre færdigt, inden vi begynder at orientere os den vej. Men det er en interessant sektor at være i. Det er også derfor, vi er gået ind i den.”

Biocirc har blandt andet planer om to energiøer i Vesthimmelslands og Viborg Kommune, der på sigt skal indebære solcelle- og vindmølleparker samt teknologier som eksempelvis pyrolyse-, bioraffinering- eller PTX-anlæg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også