Danish Crowns salg af økologisk svinekød styrtdykker: "Uholdbart i længden"

Stort fald i salget af økologisk svinekød, afspejler sig i afregningspris og omsætning hos Friland. Forbrugeren skal købe økologisk kød, hvis produktionen skal opretholdes, siger topchef.
Claus Hein, direktør i Friland. | Foto: PR
Claus Hein, direktør i Friland. | Foto: PR

Forbrugerne har holdt igen med at smide økologisk svinekød i indkøbskurven det seneste år, og det afspejler sig tydeligt i de seneste tal fra Danish Crowns øko-division Friland.

Salget er faldet drastisk sammenlignet med sidste år, hvilket viser sig i de første seks måneder af regnskabsåret 2022/23.

Omsætningen er således faldet med 13 pct. fra 549 mio. kr. i 2021/22 til 478 mio. kr., fremgår det af en pressemeddelelse fra koncernen.

”Det er altid utilfredsstillende at tabe terræn, men markedet taget i betragtning havde vi faktisk frygtet en endnu værre udvikling. Vi har gennem en målrettet indsats formået at styre os nogenlunde igennem, så økologien trods udfordringerne står så stærkt som muligt,” udtaler direktør i Friland, Claus Hein.

De seneste tal fra Danmarks Statistik taler også sit tydelige sprog. Sidste år faldt salget af økologisk okse-, grise- og kyllingekød med henholdsvis 26, 27 og 20 pct sammenlignet med året før.

Divisionen oplyser dog ikke, hvor meget dens salg er faldet med.

Vigende produktion tvinger økoslagteri til at udskyde strategimål

Udviklingen med det faldende salg har ikke ændret sig i de første tre måneder af 2023, og at det ifølge direktøren ikke er en holdbar situation i længden, lyder det fra direktøren.

”Hvis vi skal fastholde et bredt udvalg af økologiske produkter fra Friland i de fleste supermarkeder, så har vi brug for, at de danske forbrugere bakker op omkring økologien,” udtaler han og understreger:

”Det er helt afgørende, at vi får løftet salget, så det igen bliver økonomisk bæredygtigt at have økologisk dyrehold i Danmark. For vi nærmer os et punkt, hvor mange af vores producenter kommer til at vælge, om de vil fortsætte deres økologiske produktion.”

Afregning falder tre kroner

Frilands afregning til de økologiske leverandører af grise er faldet med tre kroner fra 25,76 kr. til 22,40 kr. per kilo i første halvdel af regnskabsåret 2022/23 i forhold til samme periode i 2021/22. 

Det er et fald på 13 procent. 

Den samlede betaling til leverandørerne af økologisk oksekød er i samme periode steget fra 29,56 kr. per kilo til 30,39 kr. per kilo.

Leverandørerne af konventionelle frilandsgrise i første halvår af 2022/23 blevet afregnet 15,12 kr. per kilo mod 12,30 kr. per kilo i de første seks måneder af 2021/22, men på trods af stigningen er økonomien også udfordret for denne gruppe af producenter. 

”Det er ambitionen, at afregningen, som afspejler markedet, skal kunne sikre, at landmanden kan leve af at producere til vores koncepter, men det har nu ikke været tilfældet gennem mere end et år for de andelsejere, der leverer grise, fordi de har haft meget høje omkostninger til særligt foder og energi,” udtaler Claus Hein.

Forbrugerne trækker håndbremsen: Salget af det dyre økologiske kød styrtdykker

En fortsat udvikling af den økologiske sektor i Danmark kræver, ifølge adm. direktør i Danish Crown, Jais Valeur, at danskerne vil bakke op om Frilands produkter.

”I Danish Crown tror vi på økologien, og vi ser Friland som et af koncernens flagskibe. Det er også grunden til, at vi gennem Friland investerer i at brande og positionere økologien. På den lange bane er vi dog afhængige af, at forbrugerne vælger økologi i køledisken, hvis der fortsat skal være en overvægt at danske produkter på markedet,” udtaler han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også