Analytiker spår dansk grise-efterslæb hele året

Afregningen til danske griseproducenter vil være udfordret på konkurrencekraften året ud, spår markedsanalytiker fra Landbrug & Fødevarer.
Foto: Thomas Emil Sørensen
Foto: Thomas Emil Sørensen

Selvom Danish Crown vil hale ind på sine europæiske konkurrenter, kommer slagterikoncernen stadig til at have et efterslæb gennem 2023.

Sådan lyder prognosen fra Landbrug & Fødevarers markedsanalytiker Karsten Flemin, der fredag udlagde teksten til Seges’ webinar om tendenserne i det indeværende år råvaremarkeder- og priser.

”Jeg tror, vi må indstille os på, at 2023 vil blive et år, hvor den danske svinepris vil have problemer med at være konkurrencedygtig med de øvrige EU-lande. Skal den danske svinepris igen blive konkurrencedygtig med de øvrige lande, kræver det en for alvor markant bedre efterspørgsel for markederne uden for EU, og det ser jeg ikke foran mig i 2023,” sagde Karsten Flemin.

Den danske grisenotering kom skidt fra start i 2023, hvor den fik flere tilbageslag i årets første uger. Imens gik priserne i Tyskland, Frankrig, Spanien og Storbritannien den anden vej.

Markedsanalytikeren opridser flere faktorer, der gør, at de danske griseproducenter får mindre for sine grise end de europæiske konkurrenter.

Først og fremmest er eksporten til Kina mere eller mindre gået i stå. Da Danish Crown er mere eksponeret mod eksport frem for hjemmemarkedet, er konsekvenserne mere dramatiske end for de tyske og spanske slagterier, hvis hjemmemarked er stærkere.

DC-topchef: Det er åndssvagt kompliceret, men det er det, der sker

Samtidig har eksporten til Japan været på retræte som følge af landets bugnende lagre af svinekød.

”Tredjelande uden for EU har tidligere stået for halvdelen af danske slagteriers eksport, men står nu for en tredjedel af eksporten. Som følge heraf er der stigende mængder kød, der skal omdirigeres til den europæiske forædlingsindustri,” siger Karsten Flemin.

Største forskel lige nu

Trods den udfordrende start på året, så forventer Karsten Flemin, at afstanden mellem den danske afregning og de europæiske vil vil mindre gennem året.

Først og fremmest skrumper de japanske griselagre i et højt tempo. Derudover vil de nuværende kontrakter til forædlingsindustrien blive erstattet med nye kontrakter i et højere prisniveau ifølge markedsanalytikeren.

”Ligeledes til det britiske marked bør der være mulighed for at øge eksporten de kommende måneder. Men Kina er noget mere usikker. De kinesiske svinepriser er faldet betydeligt de seneste måneder, og der rapporteres fortsat om stigende bestand af søer i Kina,” siger Karsten Flemin og fortsætter:

”Alt tyder på, at året 2023 vil være karakteriseret med høje europæiske priser på grisekød i forhold til markederne uden for Europa. Dette er ikke til fordel for den danske svinepris i forhold til den tyske svinepris, men jeg forventer, at prisforskellen mellem dansk og tysk svinepris topper i de her uger. Og at vi fremadrettet vil se en kraftig indsnævring i prisforskellen.”

Derfor forventer han, at afregningsprisen vil stige støt frem starten af sommeren ved en pris på omkring 16 kr. per kg grisekød inklusive en forventet restbetaling på 1,30 kr.

Ifølge Seges’ seneste prognose vil grisenoteringen ligge på 14,20 kr. i gennemsnit gennem indeværende år. Det er over 2 kr. mere end gennemsnittet for 2022, men øgede omkostninger vil stadig presse økonomien ude på bedrifterne.

”Jeg forventer, at vi i første halvår fortsat vil se slagtninger i EU, der ligger markant lavere end året før. Men når det gælder anden halvår, er min forventning, at vi begynder at se mere stabile EU-slagtninger på niveau med året før og måske også højere,” siger Karsten Flemin.

Danish Crown betaler i denne uge 12 kr. pr kg for andelshavernes grisekød.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også