Danish Crown topchef: Vi kan ikke løbe fra, at notering er blandt de laveste i EU

På bare en måned er grisenoteringen faldet 10 pct. ”Voldsom ubalance”, melder direktør i udvidet forklaring til de pressede svineproducenter.
Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

”Alle produkter er ramt” og forretningen er kraftigt udfordret.

Meldingen fra Danish Crowns topchef Jais Valeur i den ugentlige opdatering til svineandelshaverne i selskabet er lige så dyster som meldingen om, at noteringen på slagtegrise for femte gang siden jul må sænkes.

På bare en måned er afregningen sunket ind med 10 pct. - svarende til 1,30 kroner per kilo. Alene denne uge er noteringen sænket med 40 øre per kilo.

Dermed er klemmen om svineproducenternes økonomi igen strammet alvorligt til i en periode med stærkt stigende foder-, energi- og smågrisepriser.

”Der er ingen tvivl om, at den krise, der har ramt Europa som en følge af krigen i Ukraine, har fået forbrugerne til enten at købe mindre eller billigere ind. Her i det nye år ser vi det på stort set alle produkter på tværs af vores forretning, og det har sat markedet under pres,” udtaler topchef Jais Valeur i markedsberetningen.

Normalt er det afdelingsdirektører, der står for den ugentlige opdatering på markedssituationen, men Jais Valeur, der selv står som afsender på ugens melding, understreger alvoren: 

”Selv om der er høje noteringer i både Spanien, Frankrig og Tyskland, så bliver vi mødt af aggressive priser i markedet lige nu. Kampen om ordrerne er mest tydelig på handlen med skinker til Italien. Det er tydeligt, at både de tyske og spanske slagterier har varer, som de ikke kan afsætte gennem deres normale salgskanaler, og det har fået prisen på ferske skinker til at falde over 10 procent siden nytår”, fortæller Jais Valeur.

”Vil vare måneder endnu”

Han erkender, at den danske slagterikoncern ligger bagest i ræset af afregningspriser netop nu til landmændene. Helt modsat koncernens målsætning om at være i front og endda betale en merpris på 60 øre per kilo til andelsejerne i forhold til de europæiske konkurrenter.

”Vi kan ikke løbe fra, at vores notering sammen med den hollandske er blandt de laveste i EU, og vi er endnu ikke et sted, hvor vi med sikkerhed tør sige, at vi har nået bunden af markedet. Vores konkurrenceevne er derfor fortsat udfordret. Det skyldes først og fremmet, at vi ikke har tilstrækkelig eksport til de attraktive højprismarkeder,” siger han.

”Det vil næppe ændre sig de kommende måneder, og derfor har vi på den korte bane fokus på at få noteringen løftet til et niveau, hvor der igen er balance i økonomien ved at producere grise, og det mål håber vi at nå hen over foråret,” siger Jais Valeur

Han begrunder Danish Crowns efterslæb i forhold til de øvrige europæiske lande med, at koncernen traditionelt har væsentlig højere eksportandel end de øvrige konkurrenter.

”Vores forretning er i balance, når vi kan sælge op mod halvdelen af vores varer på frost, mens resten afsættes fersk på det europæiske marked. Der er vi ikke i øjeblikket, og derfor er vi bagud til lande med et stærkt hjemmemarked, som det er tilfældet i Tyskland og Spanien, hvor de fleste slagterier sælger over 70 procent af deres varer inden for landets grænser,” påpeger han .

I de sidste måneder af 2022 var der igen en vis efterspørgsel på grisekød fra Kina. Det var med til at holde hånden under priserne på grisekød i Europa, men den eksport er nu igen gået helt i stå, bemærker Danish Crown, der giver nedlukningerne i landet som årsag.

Eneste lyspunkt lige nu er en stabil eksport til Storbritannien, og det ser ikke ud til at ændre sig, fordi den lokale produktion er faldet ganske markant.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også