Serie: Plantebaseret marked taber fart

Salget af plantebaserede fødevarer har ramt en afmatning. Spørgsmålet er, hvad der skal til for at sætte fut under markedet herhjemme - Agriwatch og FødevareWatch har spurgt en række aktører.
Foto: PR / Planteslagterne
Foto: PR / Planteslagterne

Efter år med stor medieomtale og mange produktlanceringer har det plantebaserede marked tabt pusten. Samtidig halter Danmark efter andre lande i Europa på området.

I en række artikler har FødevareWatch og AgriWatch sat fokus på emnet og her finder du hele samlingen:

Mere fokus på grønt, plantebaseret kost i de flere hundrede tusinde måltider i offentligt regi nævnes som en oplagt vej at gå for rykke noget og skabe mere bund i markedet herhjemme. Udfordringerne er ifølge en stor rapport fra Plantebaseret Videnscenter, at danskerne har en konservativ holdning til madvaner og at det er svært at udskifte kødet i det danske køkken.

Plantebaseret marked er udfordret af danskere med armene over kors

Både organisationer, producenter og øvrige aktører tror på et større fremtidigt marked for plantealternativer i en bred vifte af vores kost, men det bliver et længere træk at nå derhen.

Planteaktører i kor: Sejt træk at skabe et stort marked

Novo Nordisk Fonden er en af de pengetanke, der fokuserer mest på forskning i hele fødekæden på planteområdet - og her er der for nylig søsat et vidensamarbejde under navnet Plant2Food med 200 mio. kr. i ryggen.

Målet er at medvirke til at opdyrke et større plantebaseret marked herhjemme - og budskabet til staten er, at man skal se at komme mere med på vognen:

Fondsdirektør om plantesatsning: Danmark er bagud - vi skal have skabt et marked

Nogle af landets absolut største fødevarekoncerner har også kastet sig over de plantebaserede produkter, men både kødkoncernen Danish Crown, mejerikoncernen Arla Foods samt grossistkoncernen Euro Cater melder om lunken efterspørgsel efter produkterne lige nu - men de tror på et fremtidigt marked:

Fødevarekoncerner melder om lunken udvikling på plantebaseret område

Stor stigning i antallet af beskæftigede i plantesektoren

Salg til industrien skal gøre plantebaserede fødevarer til en bærende søjle i Danish Agro. Transformationen vil ikke ske over natten, siger koncernchef, der har et ”realistisk” blik på markedet.

Industrien skal kickstarte grovvarekoncerns planteoffensiv

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også