Danish Crown mere end tredobler slagtningen af hangrise i pilotprojekt

Danish Crown vil på forsøgsbasis udvide antallet af slagtninger af hangrise markant.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

I et nyt pilotprojekt udvider Danish Crown nu mængden af hangrise til slagtning fra 450.000 til 1,65 mio. på årsbasis.

Hidtil har Danish Crowns kunder ellers frabedt sig kød fra hangrise grundet frygt for ”ornelugt” i kødet, men flere kunder melder sig nu åbne for at aftage kødet under kontrollerede forhold.

Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

”Vi fornemmer et skifte blandt vores kunder, hvor flere melder sig klar til at acceptere kød fra hangrise, som overholder krav til alder og vægt, og hvor besætningerne indgår i et overvågningsprogram. Derfor prøver vi nu at udvide hangriseslagtningen til også at omfatte slagterierne i Horsens og Blans. Vi er optimister, men vi ved, at vi kan komme til at korrigere, hvis kunderne reagerer negativt,” siger Nicolaj Nørgaard, der er direktør for Danish Crowns ejervendte aktiviteter.

Slagteriet er ved at udvikle på et overvågningsprogram, der skal sikre, at der ikke er besætninger med for mange grise med risiko for ornelugt. Samtidig må grisene ikke veje over 87 kg eller være ældre end seks måneder, når de slagtes, da ornelugten hænger sammen med grisens alder.

De første fra den nye pulje af hangrise forventes at blive slagtet i sommeren 2023, og herefter skal der evalueres på projektet for at se, om det kan udvides til at omfatte alle hangrise i Danish Crown.

Lykkes pilotprojektet, åbner Danish Crown for, at alle andelsejeres hangrise kan sendes til slagtning. Ifølge Danish Crown er fodereffektiviteten bedre hos hangrise, og derfor vil det skære i ejernes udledning af klimagasser.

”Grundet bedre fodereffektivitet vil hangrisene udlede 20 kg. mindre CO2 end en galtgris. Vi ønsker naturligvis at ende med at kunne modtage alle vores ejeres hangrise til slagtning, og lykkes vi med det, vil det svare til en forbedring i fodereffektiviteten på 0,1 på alle grise i Danish Crown. Omregnet til CO2-ækvivalenter vil det være 120.000 tons klimagasser eller 3-4 pct. pr. gris, vores ejere dermed kan fjerne, hvis projektet kommer til at omfatte alle hangrise i Danish Crown, siger Nicolaj Nørgaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også