Kurator: Oplagt korn må anses for tabt i konkurs

Som reglerne for konkursboer er, vil det være stort set umuligt for landmænd at forlange deres korn udleveret, hvis deres grovvareselskab går konkurs.
Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix

Har en landmand lagt korn op hos et grovvareselskab, der går konkurs, vil det reelt stort set aldrig være muligt at få sit korn igen.

I stedet må landmanden stille sig i kø med alle andre kreditorer.

Sådan tolker advokat og kurator i mange konkurs-sager Torben Korsager, advokat ved Interlex. Han var advokaten, der stod på konkursboet BMG’s side i søgsmål fra en række stærkt utilfredse landmænd, anført af Kristian Søberg fra Harlev ved Aarhus.

Netop denne sag fik advokaten og konkursboet onsdag medhold ved Vestre Landsret i.

BMG-kreditor taber på ny i landsretten

Dommerne fandt nemlig, ligesom byretten, ikke, at landmand Kristian Søberg havde ret til at få separatiststilling - altså fortrinsret - til at få sit korn udleveret, eller værdien af samme. I stedet henvises han til at stille sig i samme kø som alle de andre kreditorer i konkursboet efter BMG.

”Som kurator i BMG-konkursboet er jeg selvfølgelig tilfreds med dommen. Jeg synes, den er klar og helt på linje med byrettens dom. I en konkurs som vi har her, er udgangspunktet, at kreditorerne skal behandles lige og dele de aktiver, der er i konkursboet,” forklarer Torben Korsager.

”Hvis Kristian Søberg skulle have korn eller penge foran de andre kreditorer, ville det være de andre kreditorer, der kom til at betale for det.”

Torben Korsager håber og forventer, at sagen om det oplagte korn nu er slut.

”Jeg forventer, at dommen får betydning for en række tilsvarende sager, der har afventet sagen i landsretten. Med den afgørelse vil jeg forvente, at de andre landmænd hæver deres sager. Jeg mener ikke, at sagen her er juridisk principiel. Retstilstanden er, som vi vidste det i forvejen,” mener han..

Skal kunne identificere eget korn

Netop det at oplægge korn er udbredt blandt danske landmænd. Det betyder, at man i høsten tipper korn af hos foderstoffen eller grovvareselskabet - men på en aftale om, at prisen for kornet og dermed også afregningen først skal fastsættes nogle måneder senere. I den periode betaler landmanden en lagerleje for opbevaringen, og aftalen er, at kan parterne ikke blive enige om en pris, kan landmanden hente si eget korn eller ”tilsvarende kvalitet” .

Flere danske grovvareselskaber har dog forklaret, at de - ligesom BMG gjorde - ofte sælger kornet videre, også før kornet er endeligt solgt.

Når man lægger korn op, beholder man jo ellers ejendomsretten, mener landmændene. Men det gælder så ikke i konkurssituationer?

”Hvis man kan påvise ens eget korn og kan identificere netop det korn, så kan man hævde en separatistret. Ellers er den landmand, der har leveret korn ind, stillet på samme måde som andre kreditorer, nemlig med et simpelt krav. At man har en særlig aftale med det konkursramte selskab, stiller ikke en bedre,” påpeger advokaten.

Ville det overhovedet have været praktisk muligt at identificere korn?

”Det vil i praksis meget sjældent være muligt at identificere det korn, man har lagt ind. Vi ser, at man typisk har blandet det indkøbte korn med andet, frem for at holde det separeret. Samtidig bliver meget korn indkøbt i høst ikke kørt til lager, men videresolgt med det samme.”

Det lyder, som om det er svært at lægge korn op, medmindre det lægges i særlig boks med navn på?

”Så længe foderselskabet er levende, vil det ikke være svært. Her vil man normalt enten kunne forlange sit eget korn udleveret eller korn i tilsvarende mængde. Problemet opstår i tilfælde af konkurs, fordi der er retstilstanden, at man skal kunne påvise sit eget korn, og det tror jeg i praksis ikke, at man kan.”

BMG var et privat kornhandelsselskab, der i januar 2019 gik konkurs, efter en daværende medejer og direktør få dage forinden havde erkendt, at han i årevis havde begået omfattende manipulationer af selskabets regnskaber. Sagen medførte, at op mod 80 landmænd og kunder tabte store millionbeløb for det korn, de havde handlet med selskabet.

En planlagt sag om ansvaret for kollapset, rettet mod den tidligere revisor, ledelse og bestyrelse, var planlagt til at starte til august, men er i alvorlig fare for at blive udskudt med et år. Derudover efterforsker Østjyllands Politi fortsat, om der blev begået strafbare handlinger af den nu tidligere medejer og direktør.

Retsopgør i konkursramt kornhandel i fare for udskydelse

AgriWatch arbejder på at få en kommentar fra modparten Kristian Søberg, eller hans advokat Jens Rye Andersen fra Eurojuris.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også