LDM vil gå den politiske vej efter andelshaveres tabte retssag

Fem kritiske repræsentantskabsmedlemmer har tabt sagsanlæg mod Arla i flere instanser. Nu overvejer producentforening at banke politiske døre for at give andelshavere ret til indsigt i dokumenter.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Både byretten og landsretten har givet Arla medhold i sagen, som fem af andelskoncernens repræsentantskabsmedlemmer har anlagt.

Men de fem mælkeproducenter mener stadig, at de har ret til at få adgang til bestyrelsens principper om fastsættelse af pris og tillæg.

Derfor overvejer de i samarbejde med Landsforeningen Danske Mælkeproducenter, der bakker de fem producenter op, nu at gå videre ad politiske kanaler. Det skriver LDM i en meddelelse.

Ny omgang i retten ærgrer Arla-formand

”Staten har tidligere lovet EU, at dansk andelspraksis beskytter andelshavere lige så godt som en andelslov, det synes tydeligvis ikke at være tilfældet, og derfor overvejer LDM at spørge politikerne om, hvordan andelshaverne opnår deres ret til indsigt, og hvordan regering og Folketing vil sørge for, at almindelige andelsretlige principper bliver overholdt. En henvendelse til EU-kommissionen vil selvfølgelig også kunne komme på tale,” skriver LDM i meddelelsen.

Med landsrettens afgørelse tidligere på ugen har nu to instanser givet Arla medhold i sagen. Andelskoncernens formand Jan Toft Nørgaard udtalte mandag, at han nu mener, sagen må være slut:

”Landsrettens afgørelse er, som vi forventede, og nu hvor sagen er afsluttet, håber jeg virkelig, at vi alle kan se fremad sammen. For både Arla og os som ejere venter mange spændende udfordringer, og jeg ser frem til et godt samarbejde med alle repræsentantskabets medlemmer, så vi sammen sikrer fortsat succes for vores fælles selskab,” lød det i en skriftlig kommentar.

Andelsekspert: Kendelse var rigtig – men kritikere af Arla har fortsat ret til at se papirer

Sagen var en såkaldt anmodning om edition, hvor de fem andelshavere forlangte indsigt i en række papirer, de mente var centrale for at kunne udføre deres pligter og rettigheder som andelshavere og folkevalgte til Arlas øverste organ repræsentantskabet.

Efter byrettens afgørelse påpegede eksperter i andelsret, at sagen var anlagt ”gennem den forkerte dør” til retsssystemet, men at andelshaverne ifølge dansk lov og praksis burde have adgang til papirerne.

De fem mælkeproducenter ville især gerne have svar på en række spørgsmål angående sammensætningen af mælkeprisen mellem de syv Arla-nationer, samt den svenske sæson-mælk ”Sommarmjölk” som over et par år sendte ekstra penge til svenske mælkeproducenter, hvis de havde deres køer på græs ud over det, som svensk lovgivning krævede det.

Se hele AgriWatchs gennemgang af den lange sag her:

Nu tørner Arla og egne ejere sammen: Forstå sagen i syv spørgsmål

Arla-kritikere fik ringe valg

Arlas folkevalgte flertal: Vi mangler ikke det dokument

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter