AgriWatch

Danæg-formand trak sig efter kritisk brev - fløjkrig i gang blandt andelshavere

Kritisk brev fra næsten halvdelen af Danægs danske producenter var medvirkende til, at selskabets formand trak sig med øjeblikkelig virkning.

Foto: Mikkel Hørlyck

Interne uroligheder var drivkraften bag, at Danægs nu tidligere formand Lars Lunding trak sig fra posten efter 10 år.

I slutningen af maj meddelte andelsselskabet ellers, at der lå personlige årsager til grund, men flere kilders beretninger og interne dokumenter fortæller om uro i selskabets bagland, der har været drivkraften bag den tidligere formands pludselige afsked.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Uroen kulminerer ved et kritisk brev til den afgåede formand. AgriWatch har set det kritiske brev, hvor 15 danske andelshavere ud af i alt 35 har skrevet under på en række spørgsmål af forskellig kritisk karakter til formanden.

I forbindelse med svaret på spørgsmålene, hvor formanden afviste beskyldningerne mod både ham, Danæg og bestyrelsen pure, valgte Lars Lunding at trække sig.

Det skete kun få måneder efter, at han ellers var blevet genvalgt på generalforsamlingen i foråret.

Lars Lunding ønsker i dag ikke at kommentere sagen, men fastholder, at han trak sig af personlige årsager, som det også fremgik af en pressemeddelelse udsendt den 30. maj.

Han var medlem af Danægs bestyrelse siden 2003 og blev bestyrelsesformand i 2012. Han var en af de drivende kræfter i, at Danæg i 2013 solgte halvdelen af koncernen til DLG, der siden har ejet 50 pct. af selskabet.

Formand for Danæg stopper efter 10 år

Tirsdag 14. juni vil der være ekstraordinær generalforsamling, hvor der skal vælges ny bestyrelse. Den svenske ægproducent Ted Mikael Lindberg er konstitueret som formand for Danæg Amba indtil generalforsamlingen.

Ole Th. Bruhn og Peter Ritter sidder i driftsselskabets Danæg Holdings bestyrelse. Sidstnævnte er valgt ind, som følge af Lars Lundings afgang.

Fra DLG’s side sidder prominente navne som formand Niels Dengsø Jensen, Jesper Pagh, der er medlem af direktionen i grovvareselskabet og øverste ansvarlig for hele foder- og afgrødeområdet, samt Camilla Blicher Simonsen, der er vicekoncerndirektør og ansvarlig for DLG’s salg og kunderelationer. Jesper Pagh er pt. formand for Danæg Holding - altså driftsdelen af ægkoncernen.

DLG har ikke ønsket at kommentere på den interne uro i Danæg.

Hårde beskyldninger lå til grund for Danæg-uro

To lejre

Flere beretninger og skriftlige kilder vidner om en intern uro, hvor der er udbrudt fløjkrig mellem to fraktioner i ægselskabet, der enten bakker op om den afgåede formand eller den flanke, der forholder sig kritisk til formandens ageren.

For mens de 15 andelshavere retter en skarp kritik ad Lars Lundings ageren, mener flere, som AgriWatch de seneste dage har talt med, at kritikken mod den afgåede formand kun baserer sig på løse rygter.

Ifølge Asbjørn Børsting, der er bestyrelsesmedlem i Danæg Amba og før det var topchef i DLG gennem 19 år, vil der være mulighed for de i alt 57 danske og svenske andelshavere at stille spørgsmål til den kommende generalforsamling.

”Vi synes, det er rigtigt i en situation, hvor formanden har trukket sig, at vi indbyder alle medlemmer til generalforsamling, så de har lejlighed til at stille de spørgsmål og diskutere de ting, der skal og så foretage et bestyrelsesvalg,” siger Asbjørn Børsting til AgriWatch.

Hvad tænker du om sådan et brev, der blev sendt til formanden med krav om svar?

”Jeg har ingen kommentarer til det, ud over at vi skal have generalforsamling på tirsdag. Der vil blive kommunikeret efter på tirsdag, og så tager vi den derfra.”

Danæg kom ud af 2021 med en rekordomsætning, der lød på knap 1,5 mia. kr. mod 1,3 mia. kr. året forinden. Resultatet før skat landede på 58 mil. kr. i 2021 mod 41 mio. kr. året før.

Mere fra AgriWatch

Statsministeren udskriver valg

Tirsdag den 1. november skal danskerne til valg, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch