Arlas korn-spildprodukter går til biogas og giver indtjening
![Foto: Andreas Merrald](https://photos.watchmedier.dk/watchmedier/resize:fill:3840:0:0/plain/https://photos.watchmedier.dk/Images/article13853074.ece/ALTERNATES/schema-16_9/doc7k8uypg5ps3jxzfwhbi.jpg)
Når Arla producerer plantebaserede produkter bliver der en rest tilbage af det korn, mejeriet behandler. Ligesom der på mange andre af mejeriets processer ender med rest- og spildprodukter, der skal håndteres på bedst mulig måde.
På Esbjerg Mejeri sker det ved at sælge korn-restproduktet til biogas.
Det skriver Jv.dk i en artikel om de lokale bestræbelser på at blive mere bæredygtig som virksomhed ved at undgå madspild og affald.
-”Vi vil styre processen enormt skarpt, så vi undgår spild. Når det så er sagt, er der selvfølgelig spild, og der gør vi også noget for at genanvende så meget som muligt. Et eksempel er de plantebaserede produkter, vi laver, for der er et restprodukt herfra. Vi får korn ind, som vi behandler, og der kommer et restprodukt ud bagefter, og det sælger vi til biogas og får en indtjening på det,” udtaler Claus Nielsen, mejeridirektør i Esbjerg.
Her produceres ud over de plantebaserede drikke også en række af Arlas store vækstprodukter, nemlig Cocio og de kaffebaserede Starbucks-drikke.
De seneste måneder har der været ophedet debat om spildprodukter fra industrien som mask og fejlproduktioner af kager og slik, der tidligere gik til foderbrug i svine- og mælkeproduktion, men hvor biogas-branchen nu byder sig til som villige aftagere.
Tidligere var et produkt som valle, der er et restprodukt fra osteproduktion også et fodermiddel. I dag udgør det dog en stor del af Arlas indtjening, fordi det i stedet anvendes til specialiseret ernæring til såvel børn som seniorer.
Arla har nedbragt sit spild af den samlede råvaremængde til under to procent.