Danish Crown åbner venteliste

Efter et halvt års pause åbner Danish Crown nu for optagelsen af nye andelsejere. Koncernen har igen kapacitet nok til at håndtere flere grise.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Efter at have haft lukket for optag af nye andelshavere siden november sidste år, vil det nu igen blive muligt at melde sig ind som andelsejer og leverandør af svin til Danish Crown.

Det meddeler selskabet onsdag morgen i en pressemeddelelse.

Når producenterne på ventelisten nu får tilbud om at blive optaget som andelsejer i Danish Crown, skal de kunne starte levering af grise inden for tre måneder.

”Vi er bevidste om, at ikke alle nye leverandører kan begynde at levere med tre måneders varsel, men det er vores opgave at sikre den bedst mulige udnyttelse af kapaciteten på slagterierne, så derfor er det nødvendigt at optage nye andelsejere efter denne model,” siger bestyrelsesformand Erik Bredholt, der forventer, at Danish Crown løbende vil optage nye andelsejere.

Efter de seneste mange år at have kæmpet intenst om at rekruttere leverandører af det faldende antal danske slagtegrise, måtte både Tican og Danish Crown pludselig se deres slagtekapacitet stærkt udfordret de seneste to år.

Det skyldes de to pandemier, der de seneste år har påvirket såvel Europa som hele verden. Et krydspres af coronapandemi og også afrikansk svinepest, der har lukket og åbnet for markeder, slagtekapacitet samt eksport af dyr og varer.

I november 2021 meddelte Tican, at selskabet for regnskabsåret 2020/2021 ikke ville matche Danish Crowns restbetaling. Hvor Danish Crown for året betalte 1,30 kr. per kilo i restbetaling for samtlige leverancer, ville Tican kun toppe op til 1,15 kr. per kilo.

En melding, der gjorde en række leverandører fnysende arrige og medførte omgående pres på Danish Crowns venteliste.

Ifølge uofficielle rygter skulle der stå op mod 1,5 mio. grise som interesserede i at skifte til Danish Crown. Tallet er dog ikke bekræftet, men hvis det holder, er det dobbelt så mange, som da andelskoncernen i vinteren 2020-2021 havde lignende opskrivning.

Her endte kun et mindretal af de, der havde skrevet sig op, med at skifte fra det privatejede Tönnies i Danmark til andelskoncernen Danish Crown. Hvordan dette vil udvikle sig denne gang, vil blive afgørende for begge slagteriers konkurrencekraft de kommende år.

Tican lægger strategi om: Vil udbene mere og forventer farvel til tusindvis af grise

Mens der er venteliste: Storproducenter skifter Tican ud med Danish Crown

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også