Mens der er venteliste: Storproducenter skifter Tican ud med Danish Crown

Flere svineproducenter er de seneste måneder stoppet med at levere til Tican og begyndt at sende grise til Danish Crown. Det sker, mens andelsselskabet har haft venteliste for nye leverandører. Skiftene er sket inden for andelsselskabets vedtægter, siger slagteriet.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Midt i januar kørte de sidste læs grise fra Mads Rauff-Bjerres produktion i MR Produktion ApS ved Haderup til Ticans slagteri i Thisted.

Fra den 19. januar drejede grisebilerne nemlig i stedet fra Haderup på vej mod slagteriet i Herning, hos Danish Crown.

Ifølge CHR-registret skete det samme for de øvrige af MR Produktions i alt fem besætninger enten få dage før eller efter. Siden er der kørt talrige læs fra ejendommene til Danish Crowns slagterier.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Det hele sker, selv om Danish Crown siden 9. november 2021 har haft venteliste og lukket for optag af nye andelsejere.

For Mads Rauff-Bjerres MR Produktions fem besætninger gælder det, at de leverede de sidste grise til Tican i løbet af januars første to uger. Siden 19. januar er grisene i stedet kørt til Danish Crowns slagterier.

Mads Rauff-Bjerre bekræfter over for AgriWatch, at han midt i januar leverede de sidste grise til Tican. Dermed skal MR Produktions 60.000 grise fremover leveres til Danish Crowns slagteri i Herning.

”Jeg kan bekræfte, at vi er skiftet, men jeg har ikke en hel masse kommentarer. Tican er selv skyld i, at vi skiftede.”

Hvordan kom I ind i Danish Crown?

”Det har jeg ikke en hel masse kommentarer til. Vi ønsker ikke omtale.”

Per 13. januar 2022 skiftede MR Produktion ud i ejerkredsen. Fra at Mads Rauff-Bjerre har haft det fulde ejerskab over selskabet, blev Ny Eskelund A/S ny majoritetsaktionær, viser selskabsregistrene. Ny Eskelund er ejet af Mads Rauff-Bjerre og hans far Niels Rauff-Hansen i fællesskab og har de seneste år leveret til Danish Crown.

Flere er skiftet

Ud over Mads Rauff-Bjerres selskab MR Produktion ApS, gælder det også gårdejer Henrik Simoni.

Ifølge de offentligt tilgængelige oplysninger i CHR’s svineflyt-database kørte det sidste læs fra den ene af hans tre gårde i Kongerslev til Tican midt i december sidste år. Lige før jul kom i stedet en Danish Crown-lastbil og kørte de første grise til Sæby.

Henrik Simoni bekræfter over for AgriWatch, at han er skiftet til at blive andelsejer i Danish Crown og sendte grise af sted fra 23. december. Han ønsker dog ikke at kommentere hverken farvellet til Tican eller skiftet til Danish Crown.

Skift inden for vedtægterne

AgriWatch har adspurgt Danish Crown om, hvordan to griseproducenter kan skifte slagteri, mens andelsselskabet har venteliste.

Danish Crowns pressechef Jens Hansen oplyser, at selskabet ikke kan udtale sig om enkelte andelshaveres forhold, men udtaler:

”I det ene af de to tilfælde gør det sig gældende, at landmanden havde indgået aftale om at blive andelsejer i Danish Crown, inden der blev indført venteliste. I det andet tilfælde har en eksisterende andelsejer i Danish Crown udvidet sin produktion ved at erhverve sig en produktion af slagtegrise, der tidligere leverede til et andet slagteri,” siger han og fortsætter:

”I forhold til Danish Crowns vedtægter kan det sidestilles med en griseproducent, der førhen solgte en stor del af sine smågrise til eksport, men som nu feder alle op til slagtesvin og leverer dem til Danish Crown.

Mads Rauff-Bjerres skifte blev gjort mulig, da Rauff-familien købte svinebedriften Eskelund i efteråret 2020 for mindst 129 mio. kr. Fra da af leverede Rauff-familien både grise til Tican og Danish Crown.

Til spørgsmålet, hvorfor Mads Rauff-Bjerre vælger at skifte slagteri for MR Produktion et halvandet år senere, henviser Jens Hansen til producenten selv.

Kamp om grisene og lange ventelister

De seneste år har der været intens kamp om de danske slagtesvin mellem andelsejede Danish Crown og det tyskejede Tican, der ønskede at ekspandere sine slagtninger i Thisted og Brørup.

Efter de to gensidigt har forsøgt at kapre leverandører fra hinanden gik det hele dog pludselig i stå, da pandemierne afrikansk svinepest og corona kom på tværs og betød pludselige lange køer af slagtesvin og faldende noteringer.

Så sent som for to uger siden meldte Ticans adm. direktør Niels Jørgen Villesen dog, at slagteriet for nylig havde mistet talrige grise.

”Vi har nogle enkelte, der har haft mulighed for at skifte med kort varsel, og dem har vi ladet gå. Det er måske 50.000-100.000 på årsbasis, der er skiftet til et andet slagteri,” udtalte han 8. februar til AgriWatch.

Han forventede samtidig at miste flere i løbet af 2022.

Danish Crown har haft venteliste på optag af nye andelsejere siden 9. november sidste år som følge af massivt efterslæb. Efter at have været oppe på at have hele 7-8 dages slagtninger stående i kø, er dette nu omtrent halveret. Ventelisten er dog endnu i funktion.

Ifølge de uofficielle rygter skulle der stå op mod 1,5 mio. grise som interesserede i at skifte. Tallet er dog ikke bekræftet, men hvis det holder, er det dobbelt så mange, som da andelskoncernen i vinteren 2020-2021 havde lignende opskrivning.

I november 2021 meddelte Tican, at selskabet for regnskabsåret 2020/2021 ikke ville matche Danish Crowns restbetaling. Hvor Danish Crown for året betalte 1,30 kroner per kilo i restbetaling for samtlige leverancer, ville Tican kun toppe op til 1,15 kroner per kilo.

En melding, der gjorde en række leverandører fnysende arrige og medførte omgående pres på Danish Crowns venteliste.

Opdateret kl. 12.38 med yderligere info om MR Produktions-ejerskabsforhold.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også