AgriWatch

Arla holder mælkeprisen på højt niveau

Lav produktion i flere af verdens mælke-regioner holder hånden under de høje prisniveauer også efter højsæsonen.

Foto: Arla PR-foto

Mælkeprisen til de danske andelshavere i Arla fastholdes også for den kommende måned.

Det skyldes, at der fortsat produceres mælk under de normale mængder i flere af verdens ko-tætte områder, melder mejeriselskabet.

”Råvarepriserne på ost og pulver i Europa fortsatte den stærke udvikling i december, mens smør stabiliserede sig,” lyder det i meddelelsen om prisniveauet for februar.

Acontoprisen for konventionelle danske mælkeproducenter vil derfor igen lyde på 313,4 danske øre per kilo, hvis man vel at mærke indhenter samtlige tillæg og har førsteklasses mælk. For økologer vil mælkeprisen lyde på 373,4 øre per kilo.

Her giver Arla modsat vanligt ikke en melding om, hvordan priserne forventes at se ud for de kommende måneder.

De seneste måneder har budt på flere stigninger i afregningen til andelshaverne. Flere mælkeproducenter har dog også været i medierne for at gøre opmærksomme på, at deres omkostninger har været præget af massiv inflation og at prisstigningerne derfor falder på et tørt sted i regnskaberne.

Bemærk i grafen, at mælkeprissen ikke kan sammenlignes længere tid tilbage, idet Arla har ændret opgørelsesmetode senest i december, hvor en række tillæg blev indregnet i mælkeprisen, fordi mere end 50 procent af andelshaverne modtager dem. Mælkepriserne i denne graf er justeret til den nye opgørelsesmetode.

Produktionen falder flere steder i verden f

Fast ligger det dog, at flere områder i verden, herunder både Europa og også New Zealand, der ellers burde være i højsæsonen pt, er udfordret af vejr, melder Arlas markedsanalytikere.

”Indvejet mælk i november forventes at ende med at være -1%. Bortset fra Irland, Italien og de baltiske lande har alle større produktionsområder i øjeblikket negative vækstrater,” lyder det om Europa.

”Vejret lægger stærkt pres på mælkeproduktionen. La Niña er begyndt at have en negativ indvirkning på produktionen i både New Zealand med -1,5 pct. i november og Australien -0,8 pct. Sydamerika er indtil videre det eneste større produktionsområde med en kontinuerlig vækst; Argentina opnåede i november +4,5 pct,” skriver markedsberetningen, der også taler om fald i den amerikanske produktion i november.

For Arla er det værd at bemærke, at koncernens satsning på mozzarella nu meldes til at være stigende i pris og dermed indhente det efterslæb på de andre ostetyper.

Og når det gælder smør, hvor Arla har en af verdens største forretninger på brandede smørtyper, med Lurpak og det britiske Anchor-mærke i front, er det også værd at bemærke, at der nu er mere fløde til rådighed på det europæiske marked, melder analytikerne

”Der rapporteres om større tilgængelighed af fløde, især fra det østlige EU, og dette har også påvirket smørpriserne. Den forbedrede tilgængelighed af fløde har også givet en vis lettelse for det vestlige EU-marked. Historisk høje priser og modstand fra detailhandlen mod at lade inflationen gå ud over slutbrugerne har forhindret, at slutbrugerne dækker fremtidige behov”, melder selskabet.

Ny omgang i retten ærgrer Arla-formand

LDM-formand usikker på, om revisor bør godkende Arla-regnskab

Utilfredse andelshavere sender sag mod Arla i landsretten

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch