Landbrug & Fødevarers klimaudspil får blandet modtagelse fra interesseorganisationer

Cepos’ analysechef mener, at en bred CO2-afgift er det ”entydigt mest omkostningseffektive instrument” til at reducere udledningerne. Dansk Industri er mere optimistiske omkring L&F’s forslag. 
Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos. | Foto: Cepos Pr
Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos. | Foto: Cepos Pr

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarers klimaplan, som blev offentliggjort tidligere i dag, onsdag, har fået en noget blandet modtagelse blandt andre danske interesseorganisationer.

Fra den liberale økonomiske tænketank Cepos lyder det, at der ikke er nogen vej uden om en bred CO2-afgift, også på landbruget, hvis Danmark skal nå sin ambition om 70 pct. reduktion.

Landbrug & Fødevarer annoncerer egen klimaplan

Alternativet med investeringer i teknologiudvikling, som foreslået af Landbrug & Fødevarer, er dyrere for samfundet, påpeger tænketanken. 

”Det (klimaafgiften, red.) er det entydigt mest omkostningseffektive instrument, og det vil blive dyrere samfundsøkonomisk at bruge regulering og tilskud til bestemte teknologier i stedet,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos, i en pressemeddelelse. 

DI hylder konkrete forslag

Anderledes positivt ser man på Landbrug & Fødevarers udspil hos interesseorganisationen Dansk Industri, der repræsenterer en lang række af landets virksomheder. 

”Forudsætningen for hele den grønne omstilling er, at det også er en god forretning for virksomhederne, og at konkurrenceevnen bevares. Derfor er Landbrug & Fødevares plan for klimaeffektiv produktion i landbrugs- og fødevareerhvervene et konkret og vigtigt skridt på vejen,” siger Anne Højer Simonsen, vicedirektør og chef for klimapolitik i Dansk Industri i en skriftlig kommentar sendt til AgriWatch. 

Hos Cepos mener man helt generelt, at målsætninger specifikt for landbruget eller andre sektorer er den forkerte vej at gå. 

”Selv om Landbrug & Fødevarer nu vurderer, at det er teknisk muligt at leve op til den politiske aftale om at reducere landbrugets udledning med 55-65 pct., bør målsætningen fjernes, hvis landbruget omfattes af CO2-afgiften. Sektorspecifikke mål er uforenelige med en omkostningseffektiv klimapolitik, og i landbruget er reduktionspotentialet særlig usikkert,” siger Otto Brøns-Petersen. 

Anne Højer Simonsen fra Dansk Industri mener derimod, at det er godt med konkrete, sektorspecifikke mål. 

”Alle sektorer i Danmark skal bidrage til den grønne omstilling og denne klimaplan peger helt konkret på, hvordan det kan ske for landbrugets vedkommende. Det er afgørende vigtigt at pege på konkrete, tekniske løsninger, der kan give reduktioner, så vi kan nå vores klimamål i 2030. Det gælder ikke kun i Danmark, men også vores forpligtelser i EU,” siger hun.

Omstilling bliver dyr for landbruget uanset

Cepos’ analysechef Otto Brøns-Petersen bemærker, at Landbrug & Fødevarer ”givetvis” har ret i, at en del af landbrugets udledning vil flytte til udlandet i tilfælde af en bred CO2-afgift. 

”Problemet er, at 70 pct.-målet er rent nationalt og ikke tager hensyn til lækage. Så længe målet er indrettet på den måde, er det mest omkostningseffektivt at have en generel klimaafgift,” siger analysechefen fra Cepos.

Han fastslår, at målet, uanset midlet, bliver dyrt for landbruget at nå. 

”Landbruget vil få meget store tab, hvad enten det skal betale klimaafgift eller investere i at nedbringe udledningerne. Udfordringen består primært i at kompensere for tabet. Det er ikke et argument imod klimaafgiften,” siger Otto Brøns-Petersen.

Landbrugets klimaplan modtager kritik for manglende nyskabelse

Også Concito har stillet sig kritisk over for Landbrug & Fødevares klimaplan. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også