AgriWatch

FN: Fredag kan de første skibe med korn forlade Ukraine

De første fragtskibe er lastet med korn og parat til at stævne ud fra Ukraines havne i Sortehavet efter international kornaftale.

Foto: PR / J. Lauritzen

FN forventer, at de første fragtskibe med korn fra Ukraine stævner ud fra landets havne i Sortehavet fredag.

Nødhjælpskoordinator for FN Martin Griffiths siger torsdag, at fragtskibe allerede er lastet med korn og ligger klar til afsejling. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Korneksporten fra Ukraine har stort set ligget stille, siden Rusland invaderede landet for over fem måneder siden, men for en uge blev der indgået en aftale mellem de to stridende parter samt Tyrkiet og FN om at genoptage eksporten.

Over 20 millioner ton korn fra sidste års høst har hobet sig op på lagre i Ukraine og venter på at blive sendt til andre lande.

Med aftalen er der skabt håb om at undgå en fødevarekrise i flere af de lande, som normalt importerer især hvede fra Ukraine.

For FN har det overordnede mål med aftalen været at forhindre, at millioner vil sulte som følge af høje priser på brød, madolie og kunstgødning.

Rusland har lovet ikke at angribe

Aftalen betyder, at der vil blive åbnet for hvedeeksport fra Odesa og to andre ukrainske havne: Tjernomorsk og Pivdennyj.

Også Rusland vil få mulighed for mere eksport.

Rusland har lovet, at det ikke vil angribe de ukrainske fragtskibe på turen gennem Sortehavet. FN og Tyrkiet vil hjælpe med at koordinere eksporten og overvåge, at skibene ikke smugler våben ind i krigszonen.

Martin Griffiths fra FN forventer, at når aftalen er fuldt implementeret, vil eksporten af korn fra de ukrainske havne nå op på de omkring fem millioner ton om måneden, som var tilfældet inden krigsudbruddet.

Onsdag blev der i Istanbul i Tyrkiet officielt åbnet et center for koordinering af korneksporten.

Både Ukraine og Rusland er blandt verdens største eksportører af hvede. Før krigen stod de tilsammen for omkring 30 procent af verdens hvedeeksport.

Danske rederier og handelsselskaber har ikke været særlig optimistiske omkring aftalens effekt:

Aftale møder stor kritik fra handelsselskaber: Ingen garanti for eksport af korn

Danske tørlastrederier tøver trods aftale om korneksport fra Ukraine

Mere fra AgriWatch

Forventninger til fransk høst styrtdykker

Tørken raser videre i Frankrig, og det får forventningerne til årets majshøst til at tage et stort dyk. Prognoserne over udbyttet rammer nu det laveste niveau i mindst et årti.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch