Vismænd skruer op for optimismen: Venter højere vækst og lavere inflation

Også beskæftigelsen ventes mere positiv end i efteråret, da der ventes 91.000 ledige i år mod 93.000 i prognosen fra efteråret.
Overvismand Carl-Johan Dalgaard. | Foto: Marcus Emil Christensen
Overvismand Carl-Johan Dalgaard. | Foto: Marcus Emil Christensen
AF MARKETWIRE

De økonomiske vismænd i Det økonomiske Råd, DØR, har skruet lidt op for optimismen i forårsprognosen 2024 i forhold til prognosen i efteråret 2023.

Forventningerne til både væksten og inflationen trækkes i positiv retning.

Det påpeges dog, at en sommer-hovedrevision af nationalregnskabet mangler, og derfor er konjunkturvurderingen mere usikker end sædvanligt.

”Men på det foreliggende grundlag vurderes konjunkturudsigterne at være lidt gunstigere end vurderet i efterårsprognosen fra 2023, som også gav anledning til en anbefaling om finanspolitisk opstramning,” skriver vismændene i rapporten: Dansk Økonomi, forår 2024.

Vismændene venter en inflation i år på 2,0 pct. mod 2,6 pct. i efterårsprognosen. Væksten i dansk økonomi målt på bruttonationalproduktet, BNP, ventes at ende på 2,6 pct. i år mod efterårets skøn på en vækst på 1,3 pct. i 2024. Også beskæftigelsen ventes mere positiv end i efteråret, da der ventes 91.000 ledige i år mod 93.000 i prognosen fra efteråret.

”Beskæftigelsen har fortsat stigningen de seneste år, og vi vurderer, at dansk økonomi har udsigt til fremgang de førstkommende år med betydeligt pres på arbejdsmarkedet. Prognosen taler dermed for en opstramning af finanspolitikken,” siger overvismand Carl-Johan Dalgaard om forårsprognosen.

Inflationen skrues ned

Om forbrugerpriserne påpeger vismændene, at inflationen viser tegn på normalisering.

”Forbrugerpriserne steg samlet 3,3 pct. i 2023. 7 Det er ca. 0,5 pct.point lavere end forventet i Dansk Økonomi, efterår 2023, hvilket hovedsageligt skyldes et lavere end ventet indenlandsk prispres,” fremgår det af forårsprognosen.

Af rapporten fremgår, at DØR venter prisstigninger i år og i 2025 på henholdsvis 2,0 og 1,9 pct.

”Inflationen holdes oppe af et forventet fortsat højt indenlandsk prispres som følge af relativt høje lønstigninger på ca. 5,75 pct. i 2024 og ca. 4,5 pct. i 2025,” fremgår det af prognosen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også