Biavlere sender nødråb til minister: Bestøvernes levesteder forsvinder

Minister må sørge for bedre leveforhold for truede biarter, lyder det fra 6000 medlemmer af biavlerforening.
Landbruget fylder meget i Danmark, og derfor er det her, der ifølge biavlerne skal gøres en indsats for at hjælpe bierne. | Foto: Yasin Akgul
Landbruget fylder meget i Danmark, og derfor er det her, der ifølge biavlerne skal gøres en indsats for at hjælpe bierne. | Foto: Yasin Akgul
AF RITZAU

De vilde bier har det skidt, fordi mange af deres levesteder i læhegn og markskel er forsvundet.

Sådan lyder det i et åbent brev, som Danmarks Biavlerforening har sendt til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

Brevet er et nødråb på biernes vegne, forklarer næstformand i foreningen med 6000 medlemmer Alice Schou Nørgaard.

”Der er brug for, at ministeren giver landmænd et incitament til at skabe levesteder og fødegrundlag for bierne,” siger hun.

Biavlerne frygter, at forholdene for bierne bliver endnu ringere, når et krav om fire procents brak står til at forsvinde i EU fra 2025.

”Vi ønsker, at ministeren laver en eller anden form for ordning, hvor han opmuntrer eller opfordrer landmændene til at bibeholde de fire procents brak,” lyder det fra biavlernes næstformand.

”Det er helt afgørende for vores biodiversitet, men jo også for den bestøvning af både afgrøder og vilde planter, som bierne udfører for os alle sammen,” siger hun.

Problemet er ifølge næstformanden, at levesteder for insekter og bier mellem markerne mange steder er fjernet for at give større marker.

Landbruget fylder meget i Danmark, og derfor er det her, der ifølge biavlerne skal gøres en indsats for at hjælpe bierne.

Men boligejere med haver kan ifølge næstformanden også give bierne en hjælpende hånd.

Det kan de gøre ved at lade være med at fjerne de blomstrende mælkebøtter og satse på blomstrende, insektvenlige planter.

19 arter af bier er ifølge Danmarks Naturfredningsforening forsvundet fra Danmark. Yderligere 56 arter risikerer at uddø på kort eller lang sigt.

Mandag d. 20/5 er af FN udråbt som Biernes Dag, og Danmarks Biavlerforening benyttede dagen til en række arrangementer landet over og til at slå på tromme for bedre vilkår for de flyvende bestøvere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også