JPMorgans topchef advarer igen om højere renter

Federal Reserve regner selv med at sænke renten de kommende år.
Jamie Dimon, JPMorgan-topchef. | Foto: Alex Brandon/AP/Ritzau Scanpix
Jamie Dimon, JPMorgan-topchef. | Foto: Alex Brandon/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Jamie Dimon, der er chef for USA’s største bank, JPMorgan Chase, har igen advaret om risikoen for, at renterne vil stige de kommende år.

Årsagen til den frygt er den fortsatte lempelige finanspolitik, herunder også i USA.

Det skriver The Wall Street Journal på baggrund af topchefens årlige brev til aktionærerne.

”Enorme finanspolitiske udgifter, de billioner, der er nødvendige hvert år til den grønne økonomi, remilitariseringen af verden og omstruktureringen af den globale handel — alt sammen er inflationært,” skriver Jamie Dimon.

Den amerikanske føderale regering pumpede under pandemien billioner af dollar ud i økonomien for at understøtte den amerikanske forbruger og de amerikanske virksomheder, og efter pandemien har den vedtaget enorme investeringsprogrammer inden for vedvarende energi, infrastruktur og hjemlig produktion af halvledere.

Det amerikanske statsbudget kører samtidig med et enormt underskud. Der har ikke været overskud siden præsident George W. Bushs første regeringsår, hvilket har øget statsgælden og dermed rentebyrden på skatteyderne.

Jamie Dimon har tidligere været ude og flage for risikoen for højere renter end det nuværende niveau, hvor centralbankrenten ellers er blevet sat op fra pandemiens bund omkring nul til 5,25-5,50 pct. Og selv om Federal Reserve selv regner med at sænke renten de kommende år.

Ekko af Friedman

Også tidligere er JPMorgans topchefs formaninger kommet med henvisning til det store statslige forbrug. Advarslen er på den måde et ekko af den kendte amerikanske økonom Milton Fiedman:

”Inflation er lavet i Washington, fordi kun Washington kan skabe penge. Og enhver anden tilskrivelse af inflationen til nogen anden gruppe er forkert,” sagde Milton Friedman i en tale i 1978.

”Forbrugerne producerer det ikke. Producenterne producerer det ikke. Fagforeningerne producerer det ikke. Udenlandske sheiker producerer det ikke. Olieimport producerer det ikke. Det, som producerer det, er for meget statsligt forbrug, og for meget statslig skabelse af penge, og intet andet.”

Jamie Dimon understreger i sit årlige brev til aktionærerne dog også, at den amerikanske økonomiske vækst har været ”modstandsdygtig”, trods hans egen skepsis. Han advarede dog samtidig om, at markedet overvurderer sandsynligheden for, at Federal Reserve med sin pengepolitik kan tvinge inflationen ned uden at udløse en recession.

”Markederne synes at indregne 70-80 pct. chance for en blød landing. Jeg tror, oddsene er meget lavere end det.”

JPMorgan Chase forbereder sig derfor på flere tænkelige scenarier, herunder at renten i USA kan falde til 2,0 pct., men også stige til 8 pct. ”eller endda højere”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også