Røde partier vil have BL ud af statsfond: Sammenligner forening med Hells Angels

Promilleafgiftsfonden er igen i vælten og kritiseres for at have landbruget i bestemmende position.
Enhedslistens Søren Egge Rasmussen mener ikke, at Bæredygtigt Landbrug bør kunne udpege folk til at forvalte statsmidler. | Foto: Jens Dresling
Enhedslistens Søren Egge Rasmussen mener ikke, at Bæredygtigt Landbrug bør kunne udpege folk til at forvalte statsmidler. | Foto: Jens Dresling

Der er ikke meget grøn omstilling i, at landbrugets foreninger udpeger majoriteten af medlemmerne til bestyrelsen i den statslige Promilleafgiftsfonden.

Det mener Enhedslisten, SF, Alternative og Radikale, der nu igen kritiserer landbrugets indflydelse i fondens arbejde. Det skriver DR. Partierne mener nemlig, at det er kritisabelt, at seks ud af 11 medlemmer i bestyrelsen repræsenteres af landrbugets forenbinger, hvorefter de udpeges af landbrugsministeren.

Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen, sammenligner Bæredygtigt Landbrug (BL) med en rockergruppe.

”Jeg kunne godt have lyst til, at Bæredygtigt Landbrug ikke skal sidde og forvalte statsmidler. Det svarer sgu lidt til, at Hells Angels skulle være med til at uddele penge til sociale aktiviteter for børn på gaden,” udtaler han til DR.

Promilleafgiftsfonden deler årligt over 100 mio. kr. ud til formål, som bestyrelsen vedtager. De røde partier kritiserer, at landbruget selv har majoriteten af sæderne i bestyrelsen og at man derfor primært prioriterer at støtte animalsk produktion frem for grøn omstilling.

Modsat mener Landbrug & Fødevarer ifølge DR, at der sidste år blev taget en større mængde penge fra fondens arbejde, da politikerne vedtog at etablere Plantefonden. Denne modtager årligt 85 mio. kr., der hidtil gik til Promilleafgiftsfonden.

Den tidligere Aarhus-borgmester, nu HR-direktør i Salling Group, Louise Gade er formand for Promilleafgiftsfonden, mens Vagn Jelsøe, mangeårig chefkonsulent i Forbrugerrådet er næstformand. Ann Louise Worsøe Jørgensen, der er planteavlsrådgiver og medlem af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelse, er et af den 11 personer store Promilleafgiftsfonds bestyrelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også