Topministre kalder landbrugets professortrussel for uacceptabel

Stephanie Lose (V) og Nicolai Wammen (S) tager nu afstand fra Bæredygtigt Landbrugs sprog over for professor.
Finansminister Nicolai Wammen (S) og økonomiminister og Venstre-næstformand Stephanie Lose tager afstand fra Bæredygtigt Landbrugs sprog over for professor. | Foto: Jens Dresling
Finansminister Nicolai Wammen (S) og økonomiminister og Venstre-næstformand Stephanie Lose tager afstand fra Bæredygtigt Landbrugs sprog over for professor. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Både økonomiminister og Venstre-næstformand Stephanie Lose og finansminister Nicolai Wammen (S) tog fredag aften afstand fra den retorik, der mødte professor Michael Svarer onsdag hos Bæredygtigt Landbrug.

”Det er overhovedet ikke i orden,” skriver Stephanie Lose på det sociale medie X.

Hun tager videre ”klart afstand fra den behandling, Svarer fik”.

”Ordlyden i kommentarer, der faldt til Michael Svarer hos Bæredygtigt Landbrug, var helt uacceptable,” lyder det fra Nicolai Wammen på samme medie.

Michael Svarer er formand for den ekspertgruppe, som er kommet med forslag til en CO2-afgift på landbruget. Onsdag var han derfor inviteret med som gæst til interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling.

Her måtte Michael Svarer finde sig i personangreb, som han fandt ubehagelige, hvilket han fortalte om til DR og Berlingske bagefter.

På generalforsamlingen sagde landmanden Holger Iversen fra Als ifølge Berlingske blandt andet følgende til Michael Svarer:

”Inden du kom, sad vi og snakkede om, at du egentlig er modig. Havde det nu været 1824, så havde vi i formiddag været ved at bygge en galge ude bagved og havde hængt budbringeren. Vær glad ved, at det hedder 2024.”

Efterfølgende konstaterede Michael Svarer til DR, at det var ”lidt usædvanligt at få deciderede personangreb, når man er inviteret ned for at holde oplæg”.

Og han tilføjede ”det er ubehageligt, at man ikke kan tale ordentligt til folk, man har inviteret”.

Den holdning deler Nicolai Wammen.

”Svarer har lavet et stort og vigtigt stykke arbejde. Han skal behandles med den ordentlighed og respekt, som vi normalt gør, når vi trods uenigheder diskuterer med hinanden,” skriver finansministeren videre på X.

Fredag tog en række andre partier i Folketinget også afstand til retorikken over for økonomiprofessoren.

Men samme afstandtagen kom der ikke fra Danmarksdemokraterne, som længe har tordnet mod en CO2-afgift på landbruget.

Landbrugsordfører Hans Kristian Skibby (DD) ville fredag ikke blande sig i debatten eller svare på, om behandlingen af Michael Svarer er uacceptabel eller ej.

”Jeg skal ikke være smagsdommer. Jeg styrer mine egne meldinger. Jeg skal ikke være dommer i et slagsmål, der er mellem andre grupper,” sagde Hans Kristian Skibby til Ritzau.

Han tilføjede dog med henvisning til Michael Svarer:

”Man kan ikke klandre budbringeren. Det er en opgave, han har fået af politikerne. Det er politikerne, man skal vende sin frustration mod. I særdeleshed regeringen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også