Grønne organisationer bakker op om den dyreste afgift

Dansk Industri støtter også op om en afgift, men mener også, at innovation og ny teknologi er essentielt.
Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening. | Foto: Jacob Ehrbahn
Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening. | Foto: Jacob Ehrbahn

Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Naturfredningsforening bakker ifølge to separate pressemeddelelser op om Svarer-Kommissionens arbejde, som onsdag kulminerede med en præsentation af en over 200 sider lang rapport. 

Begge organisationer er glade for, at ekspertgruppen nu har fremlagt sine forslag, der indebærer tre forskellige prismodeller, som den grønne trepart skal forhandle med udgangspunkt i. Begge organisationer er også enige om, at landbruget bør pålægges den højest mulige afgift på 750 kr. per ton. 

”Vi kommer til at gå benhårdt efter den mest ambitiøse omstilling af landbruget til fordel vores klima, vandmiljø og natur. Nu skal vi dykke ned i det grundige arbejde, ekspertgruppen har lavet – men vores klare udgangspunkt er, at vi skal have den model, som sikrer mest mulig omstilling henimod en landbrugsproduktion, der ikke tager livet af vores fjorde og kystvande og nedbringer erhvervets forurening af klima og drikkevand,” udtaler Maria Reumert Gjerding, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening (DN), som sidder med i den grønne trepart. 

Hun tilføjer, den det er den højeste afgift, der i DN’s øjne vil give størst effekt. Det erklærer Rådet for Grøn Omstilling sig enig i. 

”Dansk landbrug skal op af det hul, erhvervet længe har gravet sig dybere ned i med satsningen på intensiv animalsk produktion. Derfor er det glædeligt, at Svarer-udvalget fremlægger et bud på en model med en afgift på 750kr. [per] ton CO2, som faktisk fører til de ændringer og nye muligheder, der er brug for,” udtaler Niklas Sjøbeck Jørgensen, seniorrådgiver for fødevarer og bioressourcer hos Rådet for Grøn Omstilling.

Han roser ekspertudvalgets arbejde og påpeger, en omstilling af landbrugets produktion til mere plantebaseret bl.a. kan være med til at fremtidssikre dansk landbrug inden for modellernes rammer. 

”Kombinerer vi modellen klogt med EU’s landbrugsstøtte og en acceleration af den plantebaserede sektor, kan vi øjne et dansk landbrug, der opererer inden for de planetære grænser,” udtaler Niklas Sjøbeck Jørgensen.

Også Dansk Industri roser i en pressemeddelelse forslagene. 

” Alle sektorer skal bidrage i klimakampen, og nu ser vi frem til at diskutere de tre modeller for, hvordan dansk landbrug kan levere markante reduktioner af drivhusgasser med omtanke for erhvervets konkurrenceevne og arbejdspladser,” udtaler Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

Dansk Industri sidder også med i den grønne trepart og vurderer, at det vil kræve en afgift at nå reduktionsmålene, men at det også kræver innovation i sektoren. 

”Landbruget står over for nogle store udfordringer i klimakampen, fordi vi har med dyre og biologiske processer at gøre. Derfor skal der innovative værktøjer i brug, når vi skal skabe en bæredygtig grøn omstilling af landbruget. En CO2e-afgift er en del af løsningen, og indretter vi afgiften smart, så er jeg overbevist om, at vi kan udvikle fødevareerhvervet til at producere endnu flere grønne fødevarer, som vil komme os alle til gavn,” udtaler Emil Fannikke Kiær.

Svarer-Kommissionens rapport blev præsenteret onsdag og kom med tre konkrete afgiftsmodeller. Ingen af dem ser ud til at kunne få landbruget i mål med sine 2030-reduktioner uden også at koste noget på beskæftigelsen i sektoren, fortalte Michael Svarer tidligere i dag. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også