Franske landmænds protester breder sig i Europa

Protester fra utilfredse landmænd i Frankrig spreder sig blandt andet til Belgien op til EU-topmøde torsdag.
Landmænd i både Frankrig, Belgien og Tyskland har i den seneste tid protesteret ved bl.a. at blokere vejene. | Foto: Sameer Al-Doumy/AFP/Ritzau Scanpix
Landmænd i både Frankrig, Belgien og Tyskland har i den seneste tid protesteret ved bl.a. at blokere vejene. | Foto: Sameer Al-Doumy/AFP/Ritzau Scanpix
Af Ritzau/Reuters

Franske landmænds protester mod stigende omkostninger, EU’s miljøpolitik og billig fødevareimport spreder sig i Europa op til EU-topmøde torsdag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I Frankrig har landmændene tirsdag øget deres pres på regeringen ved at blokere motorveje med deres traktorer nær Paris og sætte høballer i brand for at delvist blokere adgangen til Toulouse-Blagnac Lufthavn ved Toulouse.

Ligeledes har landmænd i Belgien spærret indfaldsveje til containerhavnen Zeebrugge, der ligger i det vestlige Belgien, mens belgiske bønder har blokeret en plads i det centrale Bruxelles.

Her sagde de, at de vil blive siddende i hvert fald til torsdag, hvor EU-ledere skal mødes i byen til et topmøde.

I Frankrig blev protesterne mere intense mandag på grund af EU-topmødet, fordi de håber, at deres og andre landsmænds handlinger i Europa vil fange opmærksomheden hos politikerne.

Topmødet i Europa-Parlamentet handler hovedsageligt om bistand til Ukraine, og landmændenes krise er derfor ikke officielt på dagsordenen.

Men den franske præsident Emmanuel Macron vil på trods af det diskutere protesterne med EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og de andre regeringsledere.

”Vi er nødt til at have en europæisk debat,” sagde Emmanuel Macron tirsdag.

Den franske regering har droppet planerne om gradvist at reducere det økonomiske tilskud fra staten til diesel og lovet at lette miljøbestemmelserne for at undgå, at protesterne eskalerer.

Landmændene i Europa mener blandt andet, at der opstået en uretfærdig konkurrence inden for sukker, korn og kød, efter af EU har givet afkald på kvoter og told på import fra Ukraine siden Ruslands invasion i februar 2022.

Spanske landmænd har desuden sagt, at de vil tilslutte sig bevægelsen og organisere protester i februar.

De franske protester har ligeledes ført til lignende protester i Tyskland og Polen, forud for valget til Europa-Parlamentet i juni.

En stor del af landbrugsreglerne, store økonomiske tilskud fra staterne og importregler besluttes i Bruxelles i fællesskab af medlemslandene og Europa-Parlamentet sammen med Europa-Komissionen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også