Dyrevelfærdsorganisation: Stop kalveeksporten nu

Det har ikke været muligt for forskere at påvise, at kalve kan bruge de såkaldte drikkenipler, som skal forsyne dem med vand under transporten til primært Holland. 
Ordentlige forhold for kalve er vigtigt, oplyser landbrugsministeren til Altinget. | Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Ordentlige forhold for kalve er vigtigt, oplyser landbrugsministeren til Altinget. | Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Interesseorganisationen Dyrenes Beskyttelse kræver et ”øjeblikkeligt stop” for transporten af danske kalve til Holland. 

Årsagen er ifølge en pressemeddelelse, at det ikke er lykkedes forskere fra Aarhus Universitet at dokumentere, at de ventiler, som kalvene skal bruge for at drikke vand under turen, virker. Det fremgår af et notat fra universitetet bestilt af Fødevarestyrelsen. 

”Det har ikke været muligt at finde videnskabelige undersøgelser af kalves drikkeadfærd eller vandindtag, når tildelingsmetoden ændres,” står der. 

Professor Margit Bak Jensen, der forsker i adfærd og velfærd hos kvæg ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab og medforfatter til notatet, vurderer overfor Altinget, at kalve vil have ”meget svært” ved at bruge de såkaldte drikkenipler, som transporterne er udstyret med.

Hurtig tilvænning til udstyret er en forudsætningen for, at EU’s transportforordning overholdes, og for at danske landmænd får mulighed for at sende knap kalve på transporter af over otte timers varighed. 

”Denne undersøgelse bekræfter, hvad enhver med kendskab til kalve allerede ved. De såkaldte drikkenipler i transportvognene er intet andet end en kulisse, der skjuler den triste sandhed om disse ture. Det er på høje tid, at politikerne anerkender de reelle forhold og handler derefter,” udtaler Britta Riis, adm. direktør i Dyrenes Beskyttelse, i meddelelsen. 

Til Altinget oplyser minister for landbrug, fødevarer og fiskeri Jacob Jensen (V) i et skriftligt svar, at ordentlige forhold for kalve er vigtigt for ham og at Fødevarestyrelsen kontrollerer vandingssystemet i forbindelse med stikprøvekontrol af dyretransporterne. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også