Nordic Waste skal ifølge regeringen betale - men landbruget går fri

Det er Nordic Waste, der skal betale, mener regeringen. Alt imens betaler landbruget ikke for sin forurening.
af ritzau

Det er et lovfæstet og moralsk princip, at det er forureneren, der skal betale.

Sådan har det flere gange lydt fra miljøminister Magnus Heunicke (S) i sagen om den potentielle miljøkatastrofe ved virksomheden Nordic Waste.

Alt imens står det klart, at landbruget, som står for knap en tredjedel af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser, ikke betaler for sin forurening.

Men Magnus Heunicke mener, at det er to ”fuldstændig adskilte problematikker”.

Det siger han på et pressemøde fredag, hvor den seneste udvikling i sagen blev præsenteret.

”Jeg mener virkelig ikke, at det på nogen måde kan sammenlignes. Vi har at gøre med en lov om miljøskade, og vi har en miljøskade, der udfolder sig for øjnene af os,” siger ministeren.

”Det er en helt anden situation, end hvordan man tilrettelægger forskellige former for CO2-reducerende tiltag i forskellige brancher.”

Klimarådet, der rådgiver regeringen med hensyn til klimapolitik, har ellers tidligere slået fast, at regeringens 70-procentsmål i 2030 står og falder med landbruget.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) har fremhævet, at det er et princip, at forureneren skal betale.

”Man kan sagtens betale for den her regning, hvis man vil,” sagde hun, da hun besøgte jordskreddet mandag. Hun henviser til Nordic Wastes ejer, milliardæren Torben Østergaard-Nielsen.

Statsministerens udtalelse er ifølge SF’s naturordfører, Marianne Bigum, ”totalt dobbeltmoralsk”, fordi regeringen har sikret Aalborg Portland en trecifret millionrabat i afgift om året.

Cementfabrikken er den virksomhed i Danmark, som udleder allermest klimaskadelig CO2.

”Det siger alt om landets miljøpolitik. Vi har reelt ikke en politik, som faktisk holder forureneren ansvarlig for den miljøskade, der bliver lavet,” siger ordføreren til B.T.

Magnus Heunicke mener, at lovkomplekset i sagen om jordskreddet ved Randers gør, at man ikke kan blande det sammen med ”andre miljølovgivninger og regulering af landbrug”.

”Vi har i det lovkompleks, som vi har at gøre med, en grundlæggende præmis om, at forureneren betaler,” siger Heunicke.

”Det er en lovgivning, som vi heldigvis ikke har gjort brug af særlig tit, fordi det er sjældent, at så alvorlige episoder sker i Danmark,” tilføjer han.

Regeringen vil ”forfølge alle juridiske muligheder” i Nordic Waste-sagen og har sat Kammeradvokaten til at undersøge, om ledelsen eller andre bag virksomheden kan drages til ansvar økonomisk eller strafferetligt.

Målet om at få forureneren til at betale hænger ifølge Heunicke desuden fint sammen med, at Aalborg Portland er en af de virksomheder, der skal betale allermindst for deres forurening.

”Hvad så med elbiler? Jeg mener, at det er på kanten af det polemiske, i forhold til det vi står foran,” svarer Heunicke på spørgsmålet om, hvorfor Aalborg Portland ikke også selv skal betale.

Regeringen vil på et tidspunkt fremlægge et forslag til en CO2-afgift for landbruget. Forhandlingerne på området vil gå i gang i indeværende år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også