Minister lancerer ny kompensationsmulighed for udtagning af lavbundsjorde

Både Landbrug & Fødevarer samt Kommunernes Landsforening byder den nye model velkommen. 
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V). | Foto: Pr/ Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V). | Foto: Pr/ Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), iværksætter et nyt initiativ, der skal sikre at lodsejere kan få kompensation tidligere i processen, når de udtager lavbundsjorde. 

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse. Tiltaget er ét af de i alt 12 forskellige tiltag, som en ekspertgruppe igennem to delrapporter har udpeget som mest effektive for at sætte fart på udtagningen af kulstofholdige lavbundsjorde, som har en betydelig klimaeffekt.

”Vi ved, at lodsejerne længe har efterspurgt en mere simpel og hurtig kompensationsmulighed med dækning af det reelle værditab, så det er jeg rigtig glad for, at vi nu kan levere på. Denne her nye kompensationsmulighed er en vigtig brik for at sikre, at vi kan få endnu flere landmænd med,” udtaler Jacob Jensen. 

Den nye kompensationsmulighed kan altså sætte tidligere ind og ifølge meddelelsen afspejler den bedre ”lodsejernes reelle værditab”. Ministeren fortsætter med at undersøge, hvordan en række af de øvrige ekspertforslag kan implementeres, lyder det videre.

Den nye kompensationsmodel vækker begejstring på Axelborg.

”Det vil alt andet lige gøre det mere interessant og fleksibelt for flere af vores medlemmer at deltage i udtagningsordningerne,” udtaler viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed. 

Også Birgit S. Hansen, formand for Klima- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening, er glad.

”Vi har i den grad brug for flere varer på hylderne, når vi skal indgå frivillige aftaler med lodsejerne om udtagning af landbrugsjord for at beskytte vores klima og vandmiljø bedre,” udtaler hun bl.a. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også