CO2-afgift på fødevarer vil give mere klimavenlig adfærd ifølge forskere

Ifølge dansk professor kan afgiften dog ikke stå alene - der skal også følge ny teknologi og nye fødevarer med, hvis forbrugerne skal overbevises, skriver Videnskab.dk
Jørgen E. Olesen, leder af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, fremhæver behovet for nye fødevarer, således forbrugerne kan vænnes til en hverdag uden så meget kød. | Foto: Emilie Toldam Futtrup
Jørgen E. Olesen, leder af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, fremhæver behovet for nye fødevarer, således forbrugerne kan vænnes til en hverdag uden så meget kød. | Foto: Emilie Toldam Futtrup

En CO2-afgift på fødevarer og produktionen af disse vil give et økonomisk incitament til at reducere udledningen af drivhusgasser, lyder argumentationen fra to tyske forskere, Linus Mattauch og Leona Tenkhoff, der i et debatindlæg slår på nødvendigheden af en afgift, skal EU nå sine klimamål. 

Ifølge den danske professor Jørgen E. Olesen mangler de tyske forskere fra Fakultet for Økonomi og Management på Teknisk Universitet i Berlin dog fornemmelse for virkeligheden, når de siger, at befolkningen vil bakke op om den slags afgifter.

En CO2-afgift ville rigtig nok få forbrugere og landmænd til at handle anderledes, siger professoren til Videnskab.dk, men den fører ikke per automatik til accept af afgiften i sig selv. 

Samtidig kan en afgift ikke stå alene - der skal også udvikles nye teknologier og nye typer fødevarer, lyder det fra Jørgen E. Olesen: 

”Antagelsen er, at afgifter skal kunne føre til en bestemt handling. Men det er ikke givet, hvis ikke der er alternativer. Vi får ikke en accept af en kødafgift, før forbrugerne føler sig i stand til at håndtere hverdagen uden så meget kød.”

Denne artikel er bragt af AgriWatchs søstermedie FødevareWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også