Ekspertpanel: Skiftende regeringer har svigtet dansk vandmiljø

Et ekspertpanel konkluderer, at det danske vandmiljø bliver umuligt at redde inden EU-fristen i 2027.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Af Ritzau

Et internationalt ekspertpanel, der blev nedsat efter ønske fra Landbrug & Fødevarer, konkluderer i en rapport, at det står så skidt til med det danske vandmiljø, at det bliver umuligt at redde inden EU-fristen i 2027.

Det skriver Politiken.

I rapporten rejses der kritik af skiftende regeringer for at svigte vandmiljøet og tillade iltsvind.

Kvælstof er ifølge rapporten den væsentligste årsag til iltsvind i de danske farvande. To tredjedele af kvælstoffet stammer fra landbruget, når der gødes, fordi afgrøderne ikke optager al gødning.

Det betyder, at resterne vaskes ud i vandmiljøet.

Politikere er af tidligere eksperter blevet rådgivet til at skærpe kravene til landbrugets udledning af kvælstof yderligere.

Rapporten er ikke offentliggjort endnu, men Politiken er kommet i besiddelse af den. Det er den vigtigste del af et eftersyn af Danmarks vandplaner. Det eftersyn stammer fra en politisk aftale i 2021.

Dengang så Landbrug & Fødevarer frem til eftersynet. Miljødirektør Anders Panum sagde, at den danske regulering på området bygger på en fejl, fordi organisationen mente, at der blev lagt for stor vægt på at reducere landbrugets udledning af kvælstof.

Viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed forventede, at rapporten ville medføre, at landbruget ikke skulle reducere sin udledning så meget, som forskere tidligere havde konkluderet.

Ifølge Politiken konkluderer rapporten dog det komplet modsatte.

Det internationale ekspertpanel skriver, at de danske forskeres modeller, som kravene til landbruget bygger på, ”ikke blot egner sig til formålet, men er eksemplariske”, og at ”der ikke er brug for yderligere forbedringer”.

Krav fra EU’s side betyder, at alle 109 danske vandområder skal være i god stand i 2027. På nuværende tidspunkt gælder det kun for fem af områderne.

Forhandlingerne på området skal efter planen finde sted i slutningen af i år eller begyndelsen af 2024, når regeringen er færdig med arbejdet omkring eftersynet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også