Ukraine klager formelt over nabolandes kornforbud — Polen affejer fluks

Polen, Slovakiet og Ungarn har indført forbud mod korneksport fra Ukraine for at beskytte deres egne landmænd. I hvert fald Polen planlægger at fastholde forbuddet trods Ukraines klage. 
Situationen omkring den ukrainske eksport er eskaleret efter Sortehavsaftalen med Rusland brød sammen. | Foto: Viacheslav Ratynskyi
Situationen omkring den ukrainske eksport er eskaleret efter Sortehavsaftalen med Rusland brød sammen. | Foto: Viacheslav Ratynskyi
AF RITZAU

Ukraine har mandag klaget til Verdenshandelsorganisationen (WTO) over tre nabolandes forbud mod at importere korn fra Ukraine.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ukraine vil have østeuropæiske importforbud for retten

Polen, Slovakiet og Ungarn har alle indført forbud, efter at EU-Kommissionen i sidste uge valgte ikke at forlænge et forbud.

EU gav i foråret lov til, at Polen, Slovakiet, Bulgarien, Rumænien og Ungarn indførte et forbud mod salg af fire landbrugsprodukter fra Ukraine på deres hjemmemarkeder.

Østeuropæisk importforbud møder blandede holdninger i EU

Men det forbud udløb fredag.

Landene er bange for, at import af ukrainsk korn skader deres egne landmænd. Og derfor har de nu altså indført forbud på egen hånd.

”Ukrainske produkter udgør en trussel mod vores egne landbrug, sagde den polske premierminister,” Mateusz Morawiecki, fredag.

Polen har mandag hurtigt understreget, at man trods ukrainernes klage til WTO har tænkt sig at opretholde forbuddet.

”Vores holdning er den samme. Vi mener, at det er det rigtige at gøre baseret på en økonomisk analyse,” siger regeringstalsmand Piotr Müller.

”En klage til WTO gør ikke indtryk på os,” fortsætter han.

Dermed ser klagen ikke umiddelbart ud til at have den effekt, som Ukraine havde håbet. Ukraines økonomiminister, Julija Svyrydenko, siger mandag:

”Vi håber, at disse lande kommer til at fjerne deres restriktioner, og at vi ikke skal bruge lang tid i retten for at få afgjort sagen.”

Uenighederne mellem Ukraine og Polen kommer, efter at Polen ellers har været en trofast støtte for Ukraine, siden Rusland invaderede landet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også