Kommuner vil af med kirkers særret over vindmøller og solceller

Regeringen vil fastholde kirkernes ret til at gøre indsigelse over vedvarende energi tæt på kirkebygninger.
Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) arbejder på at gøre det lettere for kommunerne at nå i mål med den grønne omstilling. | Foto: Jens Dresling
Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) arbejder på at gøre det lettere for kommunerne at nå i mål med den grønne omstilling. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Kommunernes Landsforening (KL) opfordrer kraftigt til et opgør med kirkernes særret mod opførelse af vindmøller og solceller.

”Det er i den grad på tide at få stoppet kirkers særret mod opførelse af vedvarende energi,” skriver formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg Birgit S. Hansen (S) i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer i forbindelse med regeringens forslag til en ny planlov. Af det fremgår, at kirkens indsigelsesret over vedvarende energi tæt på kirkebygninger fastholdes.

Regeringen vil dog afgrænse, hvor store arealer kirkernes stifter kan gøre indsigelser mod.

Vedtages den nye planlov, gælder muligheden for at gøre indsigelse inden for en kilometers afstand fra en kirkebygning. For vindmøller på 250 meters højde har kirkernes stifter indsigelsesret op til to kilometer fra kirkens arealer.

Ifølge et kort fra KL på baggrund af tal fra Kirkeministeriet betyder afgrænsningen, at kirkerne har mulighed for at gøre indsigelse mod vedvarende energi på halvdelen af Danmarks samlede areal.

Folkekirkens grønne omstilling afhænger af frivillighed

”Det siger sig selv, at det ikke er en gangbar vej, at regeringen lægger op til at give kirker vetoret til at bekæmpe vindmøller på over halvdelen af landets areal. Særligt nu, hvor det er afgørende at sikre momentum i den grønne omstilling,” skriver Birgit S. Hansen.

KL efterlyser konkrete initiativer fra regeringen, hvis kommunerne skal stå på mål for Folketingets energimål.

”Kirkers konkrete særret er stort set dét eneste konkrete initiativ, vi har set fra regeringen, siden kommunerne for halvandet år siden blev bedt om at firedoble grøn strøm på land,” skriver Birgit S. Hansen.

Også Dansk Industri vil gerne af med kirkernes særret mod opgørelse af vedvarende energi. Det oplyser erhvervsorganisationen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

”Det har i mange år bremset udbyggelsen af sol- og vindenergi til den grønne omstilling, og derfor er det helt rimeligt at se på, om der skal være en særret for kirkerne, som andre bygninger og institutioner ikke har,” siger underdirektør for miljøpolitik og cirkulær økonomi i Dansk Industri Karin Klitgaard.

Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) siger en skriftlig kommentar til Ritzau, at regeringen arbejder på at gøre det lettere for kommunerne at komme i mål med den grønne omstilling.

”Det er en af grundene til, at der med et bredt flertal i Folketinget er aftalt en markant indskrænkelse af kirkernes muligheder for at gøre indsigelser,” skriver ministeren.

Kirkeministeriet oplyser, at der siden 2017 har været ti indsigelser fra folkekirken.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også