Minister ser gerne nye genteknikker brugt i dansk landbrug

Danmark bakker op om et EU-forslag, der vil lempe regler for nye genteknikker, siger Jacob Jensen.
Foto: Ida Marie Odgaard
Foto: Ida Marie Odgaard
AF RITZAU

Der er mange fordele ved de forædlingsmetoder, der kendes under betegnelsen nye genteknikker. Derfor vil det også være oplagt at bruge dem i det danske landbrug.

Det siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) tirsdag i forbindelse med et ministermøde i Bruxelles.

Med de nye genteknikker kan man blandt andet skabe planter, der er mere modstandsdygtige over for tørke eller svampeangreb.

”Vi ser i øjeblikket nogle voldsomme vejrsituationer udfolde sig. Det vil vi nok desværre også se i de kommende år. I Danmark og mange andre steder i Europa har der været tørke.”

”Jeg ser meget gerne, at de her teknikker bliver bragt i anvendelse, så afgrøder på de danske marker eksempelvis kan blive mere tørkeresistente,” siger Jacob Jensen.

EU-Kommissionen fremlagde i begyndelsen af juli et forslag, der vil gøre det lettere at få godkendt planter, der er fremkommet gennem de nye genteknikker.

Det er det forslag, som Jacob Jensen og hans kolleger skal diskutere på tirsdagens møde.

Hidtil har de nye teknikker været underlagt samme strikse lovgivning som de ældre genteknologier, der kendes under forkortelsen GMO.

I den danske regering er man enig i, at det ikke længere skal være tilfældet, siger fødevareministeren.

”Vi er meget positive over for det forslag, som kommissionen har lagt frem. Fra dansk side ser vi nogle store muligheder for dansk landbrug og den danske bioteksektor.”

”Det er vigtigt, at Danmark som et progressivt landbrugsland går med på den her dagsorden. Det handler også om at gøre landbruget grønnere ved at bruge færre planteværnsmidler.”

Det er for eksempel sprøjtemidler som pesticider, som man vil kunne reducere brugen af, hvis planter forædles til at være resistente over for insekter eller svampesygdomme.

At man lægger op til en lempelse af lovgivningen er blevet mødt med skepsis fra miljøorganisationer. De mener blandt andet, at der mangler viden om, hvilke risici der kan være ved at bruge de nye teknikker.

Jacob Jensen mener dog ikke, at der er grund til bekymring.

”Jeg noterer mig, at man fra de europæiske fødevaremyndigheders side har kigget på, om det her er en risiko. Man har sagt, at det er det ikke. Så jeg er ikke så bekymret,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også