Minister forventer en ensartet klimaafgift for landbruget i 2024

Klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M) forventer en klimaafgift på landbruget i 2024.
Foto: Christian Falck Wolff
Foto: Christian Falck Wolff

Klimaafgiften på landbruget har været længe undervejs, men nu lyder det fra Klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M), at han forventer, den kommer i starten af 2024. 

Det siger han tirsdags udgave af Berlinskes podcast Pilestræde.

”Det er min forventning, at det bliver i starten af 2024, men lad os nu se, hvor hurtigt processen går,” siger Lars Aagaard i podcasten. Ministeren uddyber dog ikke, om der er tale om ikrafttræden, eller bare at en klimaafgift bliver politisk vedtaget.

Processen, der kan trække ud, er selve beslutningsprocessen. Den begynder, så snart Svarer-udvalget med professor i økonomi Michael Svarer fra Århus i spidsen har afleveret udvalgets rapport med anbefalinger om, hvordan landbruget skal beskattes for erhvervets udledning af CO2.

Rapporten fra Svarer-udvalget var oprindelig ventet til at blive udsendt i slutningen af 2022, men blev så udskudt til efter Folketingsvalget, først til foråret i år, siden til efter sommerferien. Som en del af den nye regerings eftersyn af kommissoriet, blev det også tilføjet, at udvalget skal se på, om en del af klimaafgiften kan pålægges på de færdige fødevarer.

Ensartet afgift for alle

Selvom det endnu ikke er vedtaget, forventer Lars Aagaard, at det bliver en ensartet aftale for alle fødevareerhverv.

”Jeg vil forvente, at det bliver en ensartet afgift for alle, men jeg vil gerne have lov at læse ekspertgruppens rapport, inden jeg udtaler mig. Jeg kan godt lide, at man lige analyserer, før man konkluderer,” siger Lars Aagaard til Berlingske.

En CO2 afgift på landbruget er en del af SVM-regeringens regeringsgrundlag og en helt central del af at nå klimamålsætningen om at reducere CO2 udledningen med 70 pct. i landbruget 

For at nå de 70 pct. nationalt skal landbruget reducere udledningen med fem til seks ton frem mod 2030.

Når rapporten lander hos regeringen, ifølge ministeren i slutningen af 2023, skal regeringen komme med et bud på, hvordan afgiften kan se ud. Herefter skal det forhandles med folketingets partier, inden en afgift kan realiseres, fortæller ministeren. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også