Juletræsproducenter rammes af nye regler for ejendomsbeskatning

Vurderingsstyrelsens nye vurderinger af landejendomme går hårdt ud over de mindre producenter af juletræer.
Vurderingsstyrelsens arbejde med at kategorisere landejendomme på ny har mødt masser af kritik de seneste uger, og flere politikere har været på banen med håb til de ejendomsejere, som føler sig hårdt ramte. | Foto: Jens Dresling
Vurderingsstyrelsens arbejde med at kategorisere landejendomme på ny har mødt masser af kritik de seneste uger, og flere politikere har været på banen med håb til de ejendomsejere, som føler sig hårdt ramte. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Juletræsproducent Niels Hansen fra Silkeborg skal fremover grave dybere i lommerne. Hans ejendom er, ligesom mange andre landejendomme i disse dage, blevet ramt af de nye regler, som betyder, at den stiger voldsomt i ejendomsskat.

”Det koster i forvejen en formue at skulle lave det her, så kan det jo ikke passe, at vi kommer ind og tæller som parcelhus på den måde. Altså, de tager livet af os på den måde, alle os små producenter,” siger Niels Hansen til TV2 Østjylland.

Han er ikke den eneste juletræsproducent, der føler sig ramt.

I Skejby ved Aarhus producerer Klaus Kristensen juletræer på 9,6 hektar, og han forventer, at udgiften til ejendomsskatten kommer til at stige fra 5000 til 50.000 kroner om året, og det mener han ikke er rimeligt.

”Vi er to personer, som går her hver dag og arbejder. Det er dét, vi lever af. Vi er rigtig mange producenter rundt om i Danmark, som bliver ramt af det her, og det har store økonomiske konsekvenser,” siger han.

I brancheforeningen Danske Juletræer er direktør Claus Jerram Christensen heller ikke imponeret over de nye vurderinger af landejendommene.

”Man går ud med alt for høje arealgrænser og siger, at det ikke kan være landbrug, fordi det skal være langt over ti hektar. Juletræer er fejlagtigt blevet sat lig med lavintensiv landbrugsafgrøde, og det er det ikke,” siger Claus Jerram til TV2 Østjylland.

Vurderingsstyrelsens arbejde med at kategorisere landejendomme på ny har mødt masser af kritik de seneste uger, og flere politikere har været på banen med håb til de ejendomsejere, som føler sig hårdt ramte.

Blandt andet har Michael Aastrup Jensen (V) sagt, at hele Folketinget har sovet i timen, da man tilbage i 2017 fastsatte reglerne, som er mundet ud i de nye vurderinger.

I Østjylland er det ifølge tal fra Vurderingsstyrelsen i alt 2372 landejendomme, der er blevet omkategoriseret til ejerboliger som følge af de nye regler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også