Den polske regering vil støtte landmænd med tocifret milliardbeløb

Løftet om støtte på knap 750 mio. kr. til landmændene i en række Cetraløsteuropæiske lande er blot ”en dråbe i havet af behov” ifølge polsk premierminister. 
Den polske premierminister Mateusz Morawiecki mener, at EU-støtte kommer for sent og er alt for lidt | Foto: Jonathan Ernst
Den polske premierminister Mateusz Morawiecki mener, at EU-støtte kommer for sent og er alt for lidt | Foto: Jonathan Ernst

Den Europæiske Unions tiltag for at hjælpe de landmænd, der er ramt af konsekvenserne af den overflod af ukrainske fødevarer, som den seneste tid er strømmet over grænserne, er for lidt og er for sent, siger den polske premierminister fredag. 

Derfor har regeringen godkendt en støttepakke på 10 mia. zloty, svarende til knap 18 mia. kr., til Polens landbrugssektor, skriver Reuters

En række centraleuropæiske lande forsøger at nå til enighed med EU om omfattende foranstaltninger til at hjælpe landbruget, efter at nogle af landende ensidigt har indført importforbud mod ukrainske fødevareprodukter, og selvom Europa Kommissionen har tilbudt 100 mio. euro i støtte til landmænd i Centraløsteuropa samt tidligere givet 56 mio. euro i støtte, er det ikke nok ifølge de polske politikere. 

”Det, som EU tilbyder os, bliver tilbudt med forsinkelse, det er for lidt, en dråbe i havet af behov,” siger premierminister Mateusz Morawiecki på en pressekonference.

Tilstrømningen af billig, ukrainsk korn har tvunget de lokale landmænd i en række lande tæt ved Ukraines grænser til at sænke deres priser markant for at kunne konkurrere om afsætning. 

Europa Kommissionen sagde onsdag, at man ville træffe ”forebyggende nødforanstaltninger” for hvede, majs, solsikkefrø og rapsfrø efter en fælles klage fra Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet i slutningen af marts.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også