Irettesættelse af Johan Legarth i Minksagen tilbagekaldes

En irettesættelse og en advarsel til to topembedsmænd i Justitsministeriet for Minksagen trækkes tilbage.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau

Justitsministeriets øverste embedsmand, Johan Legarth, bliver også renset for sin rolle i Minksagen om forløbet, hvor alle mink i Danmark blev aflivet.

Det fremgår af Justitsministeriets hjemmeside.

Legarth fik oprindelig en disciplinær irettesættelse for sin rolle i sagen, men fredag oplyser Justitsministeriet, at den er tilbagekaldt.

Det samme er en advarsel til afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen for hendes rolle i samme sag. En afdelingschef er niveauet lige under en departementschef.

De to topembedsmænd modtog irettesættelsen og advarslen som følge af Minkkommissionens beretning om forløbet sommeren 2022.

Efter at have gennemgået forløbet mente kommissionen, at der var grundlag for at se på, om ti embedsmænd havde begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at de skulle drages til ansvar.

Det gjorde Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og nåede i tilfældet med de to topembedsmænd i Justitsministeriet frem til irettesættelsen og advarslen.

Johan Legarth blev irettesat, fordi han burde have undersøgt, om der var hjemmel til at aflive alle mink i Danmark, sådan som regeringen ønskede.

Det var ikke tilfældet for alle mink. Men det blev først meldt ud, efter at minkavlerne havde fået at vide, at de skulle slå deres mink ned.

Således var den sag egentlig parkeret. Men sideløbende blev også rigspolitichef Thorkild Fogdes sag behandlet. Han kom blandt andet til et tjenesteligt forhør hos to landsdommere og tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam.

I deres vurdering af sagen erklærede dommerne sig direkte uenige med Minkkommissionen om et centralt element i forløbet.

Minkkommissionen vurderede, at der var tale om en instruks til Rigspolitiet, da regeringen på et pressemøde 4. november præsenterede, at alle mink skulle aflives. Det var de tre dommere uenige i.

Der var ifølge dommerne ikke tale om en instruks med de krav til juridisk hjemmel, der følger med.

Rørdam og de to landsdommere mente i stedet, at pressemødet var en overordnet orientering af offentligheden om beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

Det fik Medarbejder- og Kompetencestyrelsen til at se på sagerne imod Johan Legarth og Anne-Mette Lyhne Jensen sammen med Kammeradvokaten på ny.

Styrelsen og Kammeradvokaten er kommet frem til, at ”grundlaget for Minkkommissionens kritik er bortfaldet.”

”Johan Legarth og Anne-Mette Lyhne Jensen har således ikke medvirket til tilsidesættelse af legalitetsprincippet eller sandhedspligten i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf, står der i Justitsministeriet meddelelse fredag.

Også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, har fået tilbagekaldt sin advarsel i sagen. Det oplyser Statsministeriet fredag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også